Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Ωριμάζουν οι προυποθέσεις - Ριζοσπαστικές λύσεις στην ενέργεια

Π. Μπουσμπουρέλης: Ωριμάζουν οι προυποθέσεις - Ριζοσπαστικές λύσεις στην ενέργεια
Πιο έτοιμη δείχνει μια συμφωνία με μεγάλες τομές και στο ενεργειακό
Ο ερχομός των θεσμών  εκκινεί και πάλι την διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την Β Αξιολόγηση.
Υπάρχει πιο ώριμο κλίμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς η κυβέρνηση έχει δεχτεί τα σκληρά μέτρα με ορόσημο μετά το 2019.
Και αντ αυτού επιχειρηματολογεί ότι οι υπεραποδόσεις που θα υπάρξουν αν αυτά ληφθούν, θα της επιτρέψουν -εφόσον είναι κυβέρνηση και το 2019-να είναι σε θέση να μοιράσει τα υπερπλεονάσματα.
Αρα το αφήγημα για την ψήφιση των μέτρων έχει φτιαχτεί.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, στοιχείο που συμβάλλει στην εύρεση χρυσής τομής για την επενδυτική κοινότητα για τους εξής λόγους:

-    Κατά πρώτον γιατί το σχήμα των πιστωτών σταθεροποιείται και η πορεία της οικονομίας εισέρχεται και πάλι σε τροχιά αποδεκτή από τις αγορές.
Απομακρύνονται οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες του Grexit και η Ελλάδα δείχνει διατεθειμένη να προσαρμοστεί σε τομές και μεταρρυθμίσεις που κάποτε αποτελούσαν τεράστια ταμπού  ακόμα και για δεξιές κυβερνήσεις.
-    Κατά δεύτερον έρχεται πιο κοντά και πάλι το QE με όλα τα οφέλη, που θα έχει για τις επιχειρήσεις , το τραπεζικό σύστημα και την προετοιμασία εξόδου στις αγορές.

Μεγάλες επιχειρήσεις θα βγάλουν ομολογιακά δάνεια και θα χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές κινήσεις τους βγαίνοντας από την πιστωτική ασφυξία που υφίστανται.
Αυτά θα είναι τα προσωρινά και μπορεί να πει κανείς αρκετά, αν επιτευχθούν μέσα στον Απρίλιο.
Η μεγάλη εικόνα θα είναι μετά τις γερμανικές εκλογές.
Εκεί θα χτιστεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας με την υποστήριξη για έξοδο στις αγορές, το ουσιαστικό reprofiling του χρέους και το νέο πλαίσιο, που άλλοι θα το πουν Δ Μνημόνιο και άλλοι κάπως αλλιώς.
 
Τι θα γίνει στο μεταξύ στα ενεργειακά;

 Το ότι η ΔΕΗ εξασφάλισε σήμερα την αποπληρωμή του ομολόγου της δείχνει, ότι έστω και την τελευταία στιγμή διασώζεται η όποια αξιοπιστία έχει απομείνει.
Επίσης το ότι οι τράπεζες ενέκριναν το ομολογιακό για την αναχρηματοδότηση δίνει ανάσες την ώρα που η ασφυξία για την επιχείρηση- κλειδί για την ελληνική οικονομία δεν αμφισβητείται από κανέναν.
Το κυριότερο είναι ότι στην ΔΕΗ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο διάσωσης και η αναδιάρθρωσης της επιχείρησης θα περάσει από πώληση ακόμα και υδροηλεκτρικών μονάδων που είναι περιηζήτητες και μέχρι πριν από μερικούς μήνες αντιμετωπίζονταν σαν ιερές αγελάδες.
Προς το παρόν θα ακούσουμε πολλά για τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες που δεν μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικά εργαλεία για την απελευθέρωση της αγοράς στους στόχους που έχει θέσει η μνημονιακή συμφωνία και η κοινοτική νομοθεσία.
Από την παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ στην ΡΑΕ μέχρι τον υπόγειο πόλεμο για το πλαφόν στις χρεώσεις όλα δείχνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά απαιτούν δραστικότερες κινήσεις και κυρίως να μπουν και άλλα κεφάλαια στο σύστημα.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ντροπή, αρκεί ο ανταγωνισμός να εντείνεται υπέρ του καταναλωτή και να υπάρχουν ισορροπημένες λύσεις για όλους.
Το ταχύτερο, το καλύτερο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης