Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π. Λεωτσάκος: Πότε θα ανακάμψουν το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές;

tags :
Π. Λεωτσάκος: Πότε θα ανακάμψουν το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές;
RBS – Όταν πέσει η κυβέρνηση ή όταν διευθετηθεί το χρέος.....
Παρακολουθώντας αδιάλειπτα το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από 17 χρόνια πρώτη φορά, τόσο πολλοί και τόσο συστηματικά χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της Ελλάδος, αποκρουστική για τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο.
Είναι αλήθεια ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα παρ΄ ότι αποδέχθηκε πλήρως την νεοφιλελεύθερη αντιμετώπιση της κρίσης και έχει υιοθετήσει πλήρως το τρίτο μνημόνιο κατά τρόπο ξεκάθαρο… δεν εμπνέει τις αγορές.
Σε όλα τα road show σε όλες τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό η καθολική πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών κρίνει ως απεχθή για τις αγορές, τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο την ελληνική κυβέρνηση.
Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία, η αρνητική έννοια της απέχθειας αφορά την στάση της κυβέρνησης στο χρηματιστήριο και όχι στο μείγμα της γενικότερης οικονομικής της πολιτικής.
Κοινώς οι ξένοι θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι απαράδεκτη και αποκρουστική για τους επενδυτές.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα – δεν θυμάστε – πολλές αναφορές του πρωθυπουργού ή υπουργών για το χρηματιστήριο, τον ρόλο του ως προεξοφλητικό μηχανισμό και πόλο επενδύσεων αλλά και κερδοσκοπίας.
Το χρηματιστήριο δεν πάει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει το χρηματιστήριο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει περιθωριοποιήσει την χρηματιστηριακή αγορά και έτσι εξηγείται γιατί 4 μήνες η διακύμανση της αγοράς είναι μόλις 45 μονάδες.
Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα, δεν έχουν ορατότητα για να επενδύσουν και όλα αυτά καταγράφονται στο χρηματιστήριο.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι άκρως αντιχρηματιστηριακή σε βαθμό πρωτοφανή.
Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι οι αγορές έχουν μεγάλη σημασία, γιατί αγορές σημαίνει χρήμα και χρήμα σημαίνει ότι οι κοινωνίες μπορούν να περνούν καλά.  
Οι αριστεροί πρέπει να κατανοήσουν ότι ούτε με ταγάρια των Εξαρχείων θα έρθουν επενδύσεις, ούτε με δαιμονοποίηση του βασικού πυλώνα μιας οικονομίας που είναι η χρηματιστηριακή αγορά και οι τράπεζες.

RBS – Όταν πέσει η κυβέρνηση ή όταν διευθετηθεί το χρέος.....

Σε ερώτηση που θέσαμε σε στέλεχος της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland πότε θα ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο πήραμε μια απάντηση που μας βρίσκει 100% σύμφωνους…
Πότε θα ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο;
«Για να ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ένα σοκ αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.
Μόνο οι δανειστές και η ΕΚΤ με το χρέος θα μπορέσουν να…ανεβάσουν το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω του χρέους» αναφέρει η  Royal Bank of Scotland και συνεχίζει «εάν ανοίξει το κεφάλαιο του χρέους τότε οι αγορές θα αρχίσουν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα.
Εάν ΔΝΤ και ΕΚΤ κρίνουν βιώσιμο το χρέος και ανακοινώσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους τότε οι επενδυτές θα πουν το αυτονόητο…
Η Ελλάδα αποκτά αξιοπιστία, οι θεσμοί την στηρίζουν άρα θα αρχίσουν να αποτιμούν τα ελληνικά assets με μικρότερο ρίσκο και αυτό θα ανεβάσει τις μετοχές στο χρηματιστήριο ίσως και 50%.
Εάν δεν συμβεί τίποτε με το χρέος αυτή η μίζερη εικόνα στο χρηματιστήριο θα συνεχιστεί.
Δυστυχώς όμως υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να ανέβει το ελληνικό χρηματιστήριο να πέσει η αντιχρηματιστηριακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ εμπνέει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Εάν π.χ. μπορούσε η ΝΔ να έρθει σήμερα στην εξουσία, θα σημειωνόταν ένα μεγάλο ράλι στο χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές θα προεξοφλούσαν καλύτερες ημέρες για τις μετοχικές αξίες….
Όπως και να το κάνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοφιλής στις τάξης των επενδυτών σε αντίθεση με την ΝΔ».

Σε όλα αυτά θα προσθέσουμε το εξής.
Η μάχη της κυβέρνησης Τσίπρα το 2017 είναι να φθάσει στα επίπεδα του 2014 όταν στην κυβέρνηση ήταν ο αυτοκαταστροφικός Σαμαράς που απέτυχε σε πολλά αλλά κατάφερε να βγει στις αγορές εκδίδοντας 3ετές και 5ετές ομόλογο.
Ο Τσίπρας εάν αποφασίσει να βγάλει από την κυβέρνηση υπουργούς - που στην Ευρώπη θεωρούνται ψυχοπαθείς - που συμφωνούν το πρωί και το βράδυ λένε ότι διαφωνούν με αυτό που συμφώνησαν και παραμείνει πιστός στις μεταρρυθμίσεις... ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφερθεί στο όνομα του με θετικά σχόλια, θα έχει αφήσει κάτι θετικό στην Ελλάδα.
Εάν παγιδευτεί σε κομμουνιστικές, μπολσεβίκικες ανοησίες τότε θα βρεθεί στα κατάστιχα της ιστορίας....

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης