Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ

Π. Μπουσμπουρέλης:  Να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ
Τα κρίσιμα ζητήματα και πολιτικά διλήμματα της ΔΕΗ
Ο ενεργειακός χώρος είναι αυτός που αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο, που διακρίνεται από μια μεγάλη αβεβαιότητα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψής της.
Ηδη πολλές μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με την υλοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς προχωρούν,με στόχο ο κλάδος αυτός να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαική κατεύθυνση.
Αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη δυο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις,αυτή του ΔΕΣΦΑ και αυτή του ΑΔΜΗΕ.
Η ολοκλήρωσή τους θα σηματοδοτήσει δύο σημαντικές επενδύσεις με ταυτόχρονη προσπάθεια διατήρησης ισορροπίας στην εσωτερική αγορά.
Η πορεία της ΔΕΗ κάτα πολλούς είναι ένα μεγάλο στοίχημα και συχνά αποτελεί αντικείμενο σκληρής κριτικής.
Ολοι γνωρίζουν όμως ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ισχυροποιηθεί και να επιβιώσει, λειτουργώντας παραγωγικά για το σύνολο της οικονομίας και δείχνοντας τον δρόμο για το άνοιγμα της αγοράς.
Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί απαιτεί η δίοικηση να ξεφύγει από τα τετριμμένα της κρατικοδίαιτης λογικής και να λειτουργήσει επιχειρηματικά σε μια περίοδο που καλέιται παράλληλα να αντιμετωπίσει το οξύ κοινωνικό πρόβλημα των τιμολογίων.

Τα συμφέροντα της ΔΕΗ

Σήμερα όμως η ΔΕΗ έχει μια μεγάλη ευκαιρία αντλώντας με διάφορους τρόπους ένα ποσοστό 450 εκατ ευρώ άμεσα και έμμεσα.
Ακόμα και αν κληθεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που αφορά αυτό του ΛΑΓΗΕ στο σύστημα θα βγει κερδισμένη.
Η δίοκηση της εξάλλου πήρε πρωτοβουλίες σε πολλές κατευθύνσεις είτε αφορά την συμφωνία για την Μελίτη 2, μια επένδυση που μπορεί να ανέλθει στο 1 δισ, είτε αφορά συμφωνίες με βιομηχανίες.
Ομως οι πολιτικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να αδικήσουν τον ομιλο της ΔΕΗ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Και αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα απορροφηθούν από το Δημόσιο τα ποσοστά του ΑΔΜΗΕ, για να διατηρήσει το τελευταίο την πλειοψηφία.
Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αδικηθεί η ΔΕΗ ούτε οι μετοχοί της,την ώρα που η επιχείρηση θα κληθεί να παίξει έναν κομβικό ρόλο για την σταθεροποίηση της ενργειακής αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης