Τελευταία Νέα
Απόψεις

Σ. Λέκκας (οικονομολόγος): «Αχίλλειος πτέρνα» τα ύψη των πρωτογενών πλεονασμάτων

Σ. Λέκκας (οικονομολόγος): «Αχίλλειος πτέρνα» τα ύψη των πρωτογενών πλεονασμάτων
Η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα συνεχίσει να βρίσκεται, μιας και αυτά αποτελούν  κατά τους δανειστές μας τον βασικότερο δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι δανειστές μας στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν βρει την αχίλλειο πτέρνα της μνημονιακής Ελλάδος και ανάλογα την οπτική τους γωνία διαμορφώνουν το πλαίσιο των απαιτήσεων τους.
Καταρχήν τα  πρωτογενή πλεονάσματα αποκαλύπτουν την έκβαση της ετήσιας δημοσιονομικής διαχείρισης.
Μια διαχείριση όμως θεωρείτε επιτυχείς όχι μόνο εάν δημιουργεί πλεονάσματα αλλά εάν αυτά καλύπτουν τους ετήσιους τόκους , δηλαδή εάν δεν διαμορφώνουν πλαίσια αύξησης του χρέους .
Επομένως το επίπεδο του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι αυθαίρετο, διαμορφώθηκε για να αποπληρώνει τους ετήσιους τόκους.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα επίπεδα των πλεονασμάτων δεν έγιναν κατανοητά από την κυβέρνηση όταν πανηγύριζε είτε για την αναχρηματοδότηση του χρέους είτε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του.
Η αλήθεια είναι ότι η ετήσια επιβάρυνση για τόκους πέρασε από τα επίπεδα των 15-16 δις ευρώ της προμνημονιακής περιόδου στα επίπεδα των 5-6 δις € κατά την τελευταία 4ετια.
Για παράδειγμα κατά το 2017 η επιβάρυνση για τόκους θα είναι της τάξεως των  5,9 δις ευρώ , οπότε τουλάχιστον ανάλογο πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα .
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει πλεόνασμα 3,7 δις ευρώ εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι θα απαιτηθεί νέος δανεισμός .
Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο πλεόνασμα διαμορφώνεται από επιπλέον φόρους 2,5 δις ευρώ και παρεμβάσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα 843 εκατ. ευρώ , δηλαδή συνολικά ομιλούμαι για νέα μέτρα 3,3 δις ευρώ .
Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο πλεόνασμα διαμορφώνεται μετά από πρόβλεψη ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2 δις ευρώ για το 2017 όταν οι ιδιωτικοποιήσεις του 2016 έφτασαν τα 123 εκατ. ευρώ έχοντας πρόβλεψη 1,8 δις ευρώ .
Πριν καν ξεκινήσει η υλοποίηση του προϋπολογισμού 2017 ήδη το έλλειμμα των ιδιωτικοποιήσεων φθάνει τα 188 εκατ. ευρώ από την φυγή των Αζέρων αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Στην βάση αυτή γίνεται  αντιληπτό ότι εάν για επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 2% για το 2017 λαμβάνονται τόσα μέτρα όσο προαναφέραμε τότε γίνεται αντιληπτό τι πρόκειται να συμβεί για πλεονάσματα ύψους 3,5% για το 2018 και μετά .
Πρωτογενή  πλεονάσματα στα επίπεδα του 3,5% σε βάθος δεκαετίας είναι  λάθος όπως λάθος ήταν και τα επίπεδα του 4% που πρόβλεπε το δεύτερο μνημόνιο .
Το ερώτημα είναι εάν οι  δανειστές έχουν συνείδηση των συνεπειών τέτοιων πλεονασμάτων σε μια οικονομία που επί έξι περίπου χρόνια δοκιμάζεται δημοσιονομικά ή εάν κινούνται ιδιοτελώς.
Ιδιοτελώς με αποκλειστικό κίνητρο τις αποκρατικοποιήσεις και την λεηλασία της κρατικής περιουσίας.
Με δεδομένο ότι φορολογικά υπάρχει εξάντληση των φοροδοτικής ικανότητας πλεονάσματα της τάξεως άνω του 2% προλειάνουν το έδαφος για νέες περικοπές σε συντάξεις και σε μισθούς του δημοσίου τομέα αλλά κυρίως σε εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων .
Το πιο πιθανό είναι ο χρονικός ορίζοντας της δεκαετίας να μην είναι τυχαίος αλλά να καλύπτει χρονικά την εξάντληση των περιουσιακών στοιχείων που έχει το νεοϊδρυθέν υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης