Απόψεις

Chatham House: Όλοι ευχόμαστε η ΕΕ να γνωρίζει ότι δεν θα αντέξει μια ιταλική κρίση

tags :
Chatham House: Όλοι ευχόμαστε η ΕΕ να γνωρίζει ότι δεν θα αντέξει μια ιταλική κρίση

Πριν αποφασίσουν κάτι οι αρχές της ΕΕ, να λάβουν υπόψη ότι μια ιταλική κρίση δεν θα είναι διαχειρίσιμη

Παρά την πολιτική αναταραχή και τους αναδυόμενους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευρωζώνη είχε δύο χρόνια ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τουλάχιστον με τα δικά της ιστορικά απογοητευτικά πρότυπα.
Αλλά με μια λαϊκή κυβέρνηση στην Ιταλία, δεν είναι πλέον ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι χειρότερες ημέρες της ευρωζώνης βρίσκονται πίσω, διαπιστώνει ο Jim O'Neill, πρόεδρος της Chatham House, αλλά πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs και υπουργός Οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ίδιος, σε άρθρο του στο Project Syndicate, αναφέρει ότι η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που σπούδασε όταν μπήκε στον οικονομικό κόσμο το 1982, οπότε έχει μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτήν.
Δούλεψε τότε για μια πολύ μεγάλη αμερικανική τράπεζα και εξακολουθεί να θυμάται να συμμετέχει σε συχνές διατλαντικές συνεδριάσεις προκειμένου να συζητηθεί ο λόγος του χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ.
Η ερώτηση όλων ήταν αν η χώρα θα χρεοκοπούσε.
Αλλά ποτέ δεν διατυπωνόταν αυτή η ερώτηση.
Αντ 'αυτού, η Ιταλία συνέχισε να έχει την ίδια πολιτική.
Ωστόσο, τώρα που η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ΕΕ, δεν θα ήταν έκπληξη αν οι ανησυχίες για την αθέτηση επανέρχονταν. .
Όπως δείχνει η εμπειρία, τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας προηγήθηκαν πολύ πριν από την υιοθέτηση του ευρώ.
Έχει από καιρό φτωχή παραγωγικότητα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτό μεταφράζεται σε σχετικά χαμηλή τάση ανάπτυξης στις δεκαετίες πριν από το ευρώ.
Ταυτόχρονα, περιστασιακά κρούσματα ταχύτερης ανάπτυξης έβαζαν συχνά τους σπόρους για διάφορες κρίσεις, με αποτέλεσμα τις συχνά υποτιμήσεις του ιταλικού νομίσματος, της λιρέτας.
Φυσικά, υπάρχουν μερικοί που τώρα θέλουν εκείνες τις ημέρες που η λιρέτα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί για να αποκαταστήσει την ανάπτυξη.
Αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος.
Αλλά αυτό που παραβλέπουν οι εντάντιοι της ευρωζώνης είναι ότι η ένταξη στο ευρώ έχει δώσει στην Ιταλία χαμηλό πληθωρισμό και, συνεπώς, χαμηλότερα επιτόκια.
Επιπλέον, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι υποτιμήσεις έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό.
Ακόμα κι αν προσέφεραν μια περιστασιακή ανταγωνιστική ώθηση, κάλυψαν την ανάγκη για σκληρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αυξήσει την παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι που πιστεύουν ότι το δημοσιονομικό και νομισματικό πλαίσιο της ευρωζώνης οδηγεί την Ιταλία στην υποτονική άνοδο του ΑΕΠ, ενδεχομένως με πολύ χαμηλό πληθωρισμό και υψηλό χρέος.
Ωστόσο, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας - σε αντίθεση με το υποκείμενο χρέος της - συχνά συγκρατήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη ευρωζώνη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).
Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν την Ιταλία έως το τρέχον έτος δεν έδωσαν την αύξηση του ΑΕΠ που χρειάζεται η χώρα.
Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί εξέλεξαν έναν αντισυμβατικό συνασπισμό του οποίου το πρόγραμμα συνδυάζει τις πολιτικές της λαϊκιστικής αριστεράς με αυτές της λαϊκιστικής δεξιάς.
Ενώ το Κόμμα της Λέγκας υπόσχεται να μειώσει τους φόρους, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) επιδιώκει μια μορφή βασικού εισοδήματος.
Αλλά αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί υψηλότερος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης, δεδομένων των δημογραφικών στοιχείων της χώρας.
Εκτός από τη θέσπιση πολιτικών για την τόνωση του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στις γυναίκες, η Ιταλία πρέπει να προσφέρει πιο ελκυστικές ευκαιρίες στους νέους της.
Από την πλευρά της, η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να ακολουθήσει τα σκληρά βήματα που χρειάζεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η γερμανική κυβέρνηση υπέπεσαν στην πλάνη να επιμείνουν στην άκαμπτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, ιδίως του ανώτατου ορίου του 3% του ΑΕΠ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Παρόλο που σε ορισμένες χώρες έχουν επιτραπεί να παραβιάσουν το ανώτατο όριο του ελλείμματος κατά τους δύσκολους χρόνους, η Ιταλία σχεδόν ποτέ δεν απόλαυσε αυτή την ευελιξία, λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της.
Ωστόσο, όπως δείχνει η εμπειρία του Βελγίου και της Ιαπωνίας, το υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί μόνο μέσω της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Συμπληρώνοντας περαιτέρω τα ζητήματα, ορισμένες μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της μακροπρόθεσμης παραγωγικότητας μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Έτσι, κάθε κυβέρνηση που θεσπίζει τέτοια μέτρα θα χρειαστεί να έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα αντικυκλικά κίνητρα.
Ένα άλλο πρόβλημα αφορά τη νομισματική πολιτική.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι πιο ανοιχτή στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει τον στόχο της για τον πληθωρισμό για μόλις κάτω από 2%.
Αυτός ο στόχος, μαζί με το στόχο της Γερμανίας κατά 2%, αφήνει την Ιταλία κλειδωμένη σε κατάσταση χαμηλού πληθωρισμού, ακόμη και όταν θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη ώθηση της νομισματικής πολιτικής.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αρχές της ΕΕ θα προτιμούσαν να μην αντιταχθούν πολύ επιθετικά στα σχέδια της σημερινής ιταλικής κυβέρνησης.
Εάν οι βασικοί φιλελεύθεροι ανησυχούν για τις συνέπειες μιας δημοκρατικά εκλεγμένης λαϊκιστικής κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν χειροτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Σε αυτό το στάδιο, η Ιταλία χρειάζεται ισχυρότερη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.
Κάποιοι θα πουν ότι ήταν ένα λάθος που η Ιταλία μπήκε στην ευρωζώνη, ωστόσο, οι γερμανικές και γαλλικές επιχειρηματικές κοινότητες επέμειναν ότι η νομισματική ένωση πρέπει να συμπεριλάβει ορισμένες από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες της Ιταλίας.
Έτσι η Ιταλία θεωρήθηκε επιλέξιμη, έτσι και σε πολλές άλλες χώρες.
Στο τέλος της ημέρας, όσοι έχουν την εξουσία να καθορίζουν και να εφαρμόζουν τους φορολογικούς και νομισματικούς κανόνες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια κρίση ελληνικού τύπου στην Ιταλία.
Είναι ευθύνη τους επόμενους μήνες να σιγουρευτούν ότι δεν θα συμβεί αυτό.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης