Απόψεις

Goldman Sachs: Έρχεται νέος γύρος δασμών τις επόμενες εβδομάδες, βλέπουμε μόνο την αρχή

tags :
Goldman Sachs: Έρχεται νέος γύρος δασμών τις επόμενες εβδομάδες, βλέπουμε μόνο την αρχή

Oι αρχικοί δασμοί 10% θα ενισχύσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού κατά περίπου 3 μονάδες βάσης (σε ετήσια βάση) και από ένα σωρευτικό 8 μονάδων βάσης εάν οι δασμοί αυξηθούν έως και 25%.

H κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών  200 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές από την Κίνα που σκοπεύει να επιβάλει πρόσθετoυς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs «ο κατάλογος των προϊόντων είναι ως επί το πλείστον αμετάβλητος και υπολογίζουμε ότι οι εισαγωγές ύψους 180-190 δισ. δολαρίων (2017 επίπεδα) θα υπόκεινται σε δασμούς στη φάση 1 της επιβολής δασμών στις 24 Σεπτεμβρίου».
Μερικές περισσότερες λεπτομέρειες από τη Goldman Sachs για τoυς δασμούς του Trump.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι αρχικοί δασμοί 10% σε αυτόν τον κατάλογο θα ενισχύσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού κατά περίπου 3 μονάδες βάσης (σε ετήσια βάση) και από ένα σωρευτικό 8 μονάδων βάσης εάν οι δασμοί αυξηθούν έως και 25%.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι επιπτώσεις στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα είναι επίσης μέτριες.
 Από τα από 6.000 προϊόντα  της αρχικής λίστας, η κυβέρνηση Trump αφαίρεσε περίπου 300 προϊόντα.
Οι μετακομίσεις ήταν ευρέως κατανεμημένες σε διάφορους τομείς και η σύνθεση του τελικού καταλόγου μοιάζει πολύ με τον αρχικό κατάλογο, με τα μερίδια των ενδιάμεσων (48%), του κεφαλαίου (30%) και των καταναλωτών (22%) να παραμένουν σε γενικές γραμμές στην αρχική λίστα.
Αλλά το βασικό χαρακτηριστικό της δήλωσης του Λευκού Οίκου ήταν ότι «εάν η Κίνα λάβει αντιμονοπωλιακή δράση» εναντίον γεωργικών ή άλλων βιομηχανιών, οι ΗΠΑ «θα προχωρήσουν αμέσως στη φάση 3, η οποία είναι επιβολή δασμών σε περίπου 267 δισ. δολαρίων πρόσθετων εισαγωγών».
Υπό το πρίσμα των προηγουμένως ανακοινωθέντων σχεδίων της Κίνας να επιβάλει αντίποινα στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών από τις ΗΠΑ, οδήγησε την Goldman Sachs να προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανακοινώσουν σχέδια για επιβολή δασμών στην «τρίτη φάση» μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ωστόσο η Goldman Alec Phillips προσθέτει ότι εάν η Ουάσιγκτον ακολουθήσει ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων τιμολογίων, τα τιμολόγια αυτά πιθανόν να μην εφαρμοστούν μέχρι τις αρχές του 2019.
Εν τω μεταξύ, η αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την επιβολή των δασμών.
Η Goldman Sachs δεν αναμένει κάποιο ψήφισμα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Ως εκ τούτου, τα δύο δυνητικά ορόσημα που θα παρακολουθούνται στενά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές περιλαμβάνουν
i)Ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Trump και του κινέζου προέδρου Xi στη συνάντηση των G20 που έχει προγραμματιστεί στις 30 Νοεμβρίου και
ii) την πιθανή κλιμάκωση των δασμών από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2019.
Τι σημαίνει αυτό για την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;
Όπως καταλήγει η Goldman Sachs σε σημερινό της report «ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη, σε αυτό το στάδιο εκτιμά ότι είναι πιθανό ο Λευκός Οίκος να προτείνει ένα πρόσθετο γύρο δασμών  τις επόμενες εβδομάδες και πιστεύει ότι ξεπερνούν το 50% οι πιθανότητες οι δασμοί να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2019.
Εν τω μεταξύ, παρόλο που υπάρχουν εύλογες πιθανότητες οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για την ανατροπή των δασμών, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η επίτευξη τέτοιας συμφωνίας μέσα στο 2018 θα αποτελέσει μεγάλη  πρόκληση.

Πηγή:Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης