Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Άμεση προτεραιότητα η επίλυση του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία

Π.Μπουσμπουρέλης:  Άμεση προτεραιότητα η επίλυση του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία

H κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της τις ανάγκες της βιομηχανίας για βιώσιμες λύσεις

Θέλουμε μεν να μιλάμε για μια έξοδο από τα μνημόνια και για ένα επενδυτικό κλίμα που θα ενισχύσει την παραγωγή, όμως τα ανοιχτά ζητήματα που προκύπτουν για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ως προς το κόστος ενέργειας είναι πολύ συγκεκριμένα.
Οι επερχόμενες αυξήσεις τιμολογίων, για τις οποίες έχει προειδοποιήσει η ΔΕΗ θα επιφέρουν ζημίες στους καταναλωτές υψηλής τάσης, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά, απασχολούν με πολύ ικανοποιητικές αμοιβές εργαζομένους και έχουν απορροφήσει το κόστος του ΠΧΕΦΕΛ  που αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Αν η λύση υπό τις παρούσες προϋποθέσεις δεν μέλλει να είναι η εξαγορά από την βιομηχανία των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας,  για λόγους που προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό και από την αύξηση των CO2, στην περίπτωση μάλιστα που η ΔΕΗ δεν μπορέσει τελικά να εξασφαλίσει για αυτές ΑΔΙ, θα πρέπει αν βρεθεί λύση που θα επιτρέψει και στην ΔΕΗ να αποφύγει νέες ζημιές αλλά και να λύσει προβλήματα.
Μια από τις λύσεις μπορεί να ακούει στο όνομα αναβάθμισης και παράτασης ζωής της μονάδας του Αμυνταίου με την συνεισφορά της βιομηχανίας, που έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση
Στην περίοδο που βρισκόμαστε, λύσεις δεν επιβάλλονται ειδικά στους στυλοβάτες της βιομηχανίας κάτω μάλιστα από βεβιασμένες και αλαζονικές προτάσεις και προσεγγίσεις όπως πληροφορούμαι ότι έκανε τσέχικη εταιρία.
Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στην βιομηχανία, εφόσον μάλιστα αυτή πρόκειται να συνάδει με τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ αλλά και να προσφέρει λύσεις ανταγωνιστικές έναντι αυτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα έλθει η ώρα να μιλήσει.
Το κυριότερο όμως είναι ότι θεσμικά πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη βιομηχανική πολιτική που θα εξασφαλίζει στην ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό θα εξασφαλίσει επενδύσεις, βιωσιμότητα, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία που πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την πολιτική ηγεσία για την μετά το μνημόνιο περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης