Απόψεις

Morgan Stanley: Σε φαύλο κύκλο ο κόσμος, οι ΗΠΑ Θα «ξυπνήσουν» μόλις καταρρεύσουν οι αγορές

Morgan Stanley: Σε φαύλο κύκλο ο κόσμος, οι ΗΠΑ Θα «ξυπνήσουν» μόλις καταρρεύσουν οι αγορές

  Trump δεν μπλοφάρει, εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτικής της αμερικανικής πολιτικής της Morgan Stanley, Michael Zezas.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα μέτρα Trump για το εμπόριο θα απειλήσουν την αμερικανική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά
Ενώ πολλοί είχαν θεωρήσει ότι οι θύλακες και η ρητορική του εμπορικού πολέμου του Trump ήταν ακριβώς, στην καλύτερη περίπτωση, ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα μέτρα θα μπορούν δυνητικά να απειλήσουν την αμερικανική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Trump δεν μπλοφάρει, αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτικής της αμερικανικής πολιτικής της Morgan Stanley, Michael Zezas.
«Δεν αμφιβάλλουμε πλέον ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σηματοδοτούν ότι η κατεύθυνση της εμπορικής πολιτικής θα συνεχίσει».
Αναφερόμενος στα απροσδόκητα αυστηρά αντιποίνα του Trump, που ανακοινώθηκαν από τους αξιωματούχους της Κίνας, της ΕΕ και των κρατών της NAFTA, η Morgan Stanley σημειώνει επίσης ότι «αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς δεν πρέπει να αγνοηθεί: οι ΗΠΑ και οι βασικοί οικονομικοί εταίροι τους βλέπουν το εμπόριο διαφορετικά.
Η απάντηση του ενός είναι η κλιμάκωση του άλλου, με το "παιχνίδι" να μοιάζει με έναν φαύλο κύκλο".
"Η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί στις αγορές", αναφέρει ο αναλυτής, ο οποίος παραθέτει τρειςσυγκεκριμένους λόγους για τις αρνητικές προοπτικές:
- Η διάρκεια αυτών των συγκρούσεων πρέπει τώρα να μετρώνται σε τρίμηνα, όχι εβδομάδες
- Οι αγορές θα ενσωματώσουν discount σε πολλαπλά βήματα.
- Οι αγορές δεν περιμένουν ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για να είναι αρνητικές.
Αναμένοντας περαιτέρω επιπτώσεις από τους εμπορικούς πολέμους, η Morgan Stanley βλέπει τώρα πολλούς τρόπους να υπάρξει κλιμάκωση, προβλέποντας ότι η τεχνολογία θα είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από τον αναδυόμενο «φαύλο κύκλο».
«Η τεχνολογία είναι ευάλωτη ως τομέας στον οποίο η τιμολόγηση μέχρι σήμερα δεν είναι ευαίσθητη στους εμπορικούς κινδύνους".
Ο αναλυτής της Morgan Stanley, εκτιμά επίσης ότι ως πιθανό αντιστάθμισμα της αρνητικής του προοπτικής, είναι η πιθανή υποτίμηση της αποφασιστικότητας των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου, οι οποίοι γενικά υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο.
Δεν αποκλείεται δηλαδή να αναλάβουν κάποια νομοθετική εξουσία από τον Λευκό Οίκο.
Αυτός είναι ο λόγος που ο αναλυτής της Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος αληθινός "διακόπτης" στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου του Trump θα έπρεπε να προέρχεται από τον "πίνακα αποτελεσμάτων" - δηλαδή μια πτώση των αγορών σε συνδυασμό με ένα άλμα στην αστάθεια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης