Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Ενδιαφέρεται αλήθεια η κυβέρνηση για το μέλλον της ΔΕΗ;

Π. Μπουσμπουρέλης: Ενδιαφέρεται αλήθεια η κυβέρνηση για το μέλλον της ΔΕΗ;
Η αξία μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο αναδεικνύει και την νοοτροπία για τα πραγματικά προβλήματα
Διερωτάται κανείς αν η σημερινή κυβέρνηση έχει επίγνωση και στρατηγικό σχεδιασμό για τον ενεργειακό τομέα.
Και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προηγούμενο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος αφού προσέφερε σημαντικά στην απελευθέρωση της αγοράς έβαλε την κόκκινη γραμμή του και έφυγε.
Ο κ. Σταθάκης από πρώτο χέρι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο ζήτημα των δημοπρασιών, τα περίφημα ΝΟΜΕ.
Ο ίδιος ήταν κοινωνός στην τελευταία συνάντηση του αιτήματος των θεσμών για να ισχύσουν υψηλά ποσοστά επί της παραγωγής της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες του 2017.
Αναμφίβολα αυτό προκαλεί μεγάλες ζημίες στην ΔΕΗ και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρός της κ. Εμ. Παναγιωτάκης έχει προετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο πώλησης χαρτοφυλακιών.
Είναι αμφίβολλο όμως αν αυτό θα το δεχθούν οι θεσμοί.
Η δίοικηση της ΔΕΗ όμως δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα του 9μηνου απέδειξε ότι ξέρει την δουλειά της και μεσούσης της κρίσης βελτίωσε την ποιοτική της κερδοφορία.
Είναι δε προφανές ότι με νέες προσφορές προσπαθεί να βελτιώσει τις εισροές για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαρκείας.
Από την άλλη πλευρά όμως οι πολιτικές αποφάσεις για μειωμένες αξίες των assets της όταν πρόκειται να μεταφερθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει ότι επί της ουσίας και η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως να ισχυροποιήσει την ΔΕΗ αλλά να βολέψει όπως όπως τις ανάγκες του Δημοσίου.
Αυτό όμως πλήττει τα συμφέροντα και των μετόχων της ΔΕΗ οι οποίοι για μια ακόμα φορά βλέπουν την ηγέτιδα – επιχείρηση του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα να καλείται να πληρώσει και πάλι τα σπασμένα.
Πολύ δε περισσότερο όταν και αν αύριο η κυβέρνηση θα θέλει να διαθέσει το 17% της ΔΕΗ, πώς θα το κάνει υπό αυτές τις προυποθέσεις;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης