Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Η κατάρρευση των ομολόγων του Folli Follie και η κερδοσκοπία με τη ΔΕΗ

Π. Μπουσμπουρέλης: Η κατάρρευση των ομολόγων του Folli Follie και η κερδοσκοπία με τη ΔΕΗ
Τα ομόλογα του Folli Follie είναι στο 60 ενω της ΔΕΗ στο 100

H υπόθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο μπερδεύεται καθώς η επίθεση του QCM στο Folli Follie δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση για έναν όμιλο που είχε πείσει ακόμα και για την ένταξή του στον MSCI.
Το μπαλάκι πηγαίνει πια στην διοίκηση του, η οποία θα έχει τώρα την ευκαιρία να υπερασπίσει το έργο της.
Η πτώση του ομολόγου του στο 60% δεν είναι καλό σημάδι και όλη η αγορά αναμένει να δει τι έχει να πει η οικογένεια Κουτσολιούτσου για την αξιοπιστία των στοιχείων του ισολογισμού της.
Το ερώτημα είναι πότε θα διαμορφωθεί ασφαλής εικόνα για μια υπόθεση που δεν θα είναι τόσο εύκολο να κατασταλάξει γρήγορα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να πάμε σε ενδιάμεσα σενάρια, όπου η κεφαλαιοποίηση ούτε θα ανακάμψει σημαντικά, ούτε όμως θα οδηγηθεί και στο βάραθρο της χρεωκοπίας.
Ένα βασικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η εταιρία να κοντύνει και να μπει σε μια δεύτερη κατηγορία μέχρι να καταλάβει η αγορά τι ακριβώς συμβαίνει.
Το πιο επικίνδυνο θα είναι να ανοίξουν περαιτέρω θέματα παραπλάνησης των επενδυτών που θα δημιουργήσουν τεράστιες εμπλοκές για έναν όμιλο, ο οποίος είχε φανατικούς οπαδούς που τον στήριζαν ακόμα και στα αρνητικά cash flows.
Η αγορά όμως πρέπει να απομονώσει τον τοξικό – τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα – ιό και να μην χαλάσει ότι έχει χτίσει με τόσο κόπο μετά από μια 8ετία μνημονίων.
Υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη και όλη η αγορά πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία, έστω υπό καθεστώς αυστηρών μεταμνημονιακών περιορισμών θα μπει σε έναν καλύτερο δρόμο.
Η αφορμή της επίθεσης στο Follie έδωσε λαβή σε όσους άκριτα υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ είναι υπό κατάρρευση να τροφοδοτήσουν την υποτιμητική κερδοσκοπία του Lansdowne που εμφανώς με ένα μικρό ποσό επιχειρεί να πείσει την αγορά ότι η ΔΕΗ είναι υπό πτώχευση.
Υπάρχει όμως μια διαφορά, ότι τα ομόλογα της ΔΕΗ είναι στο 100 και του Follie στο 60.
Το πολιτικό παιχνίδι είναι λάθος να εμπλακεί με την επενδυτική και οικονομική ανάγνωση.
Προσφέρει ασφαλώς νέα πρόταση η αξιωματική αντιπολίτευση εισάγοντας τον στρατηγικό επενδυτή και καταργώντας την μικρή ΔΕΗ.
Αυτή μπορεί να είναι και η τελική λύση που θα δοθεί μετά την πρώτη φάση αναδιάρθρωσης.
Όμως είναι σε κατεύθυνση κατά του δημοσίου συμφέροντος να προάγει κανείς την υποτιμητική κερδοσκοπία επαναλαμβάνοντας άκριτα τα περί χρεωκοπίας ή άλλων συνωνύμων όταν τα ομόλογά της είναι στο 100 και ετοιμάζει νέα έκδοση.
Η ΔΕΗ κακώς έκανε και ανέκτησε τα ΥΚΩ, που της όφειλαν ή μήπως πρέπει αυτή να χρηματοδοτεί το ΕΛΑΠΕ και τα ΝΟΜΕ χωρίς αντάλλαγμα;
Βέβαια η αγορά είναι το απόλυτο αφεντικό και όπως έχει καταπιεί και επιχειρηματίες και πολιτικούς θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο της σκληρής προσαρμογής, ό,τι και να λένε οι όψιμοι αναλυτές.
Όμως μέχρι τότε τι χρωστά ο κάθε καλοπροαίρετος να χάνει τα λεφτά του όταν παίζονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης