Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Το Αριστείο που γίνεται βάση για τη νέα εποχή της Βιομηχανίας

Π.Μπουσμπουρέλης: Το Αριστείο που γίνεται βάση για τη νέα εποχή της Βιομηχανίας
H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την πιθανότητα να βρεθεί στο μέλλον σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση ώστε να δρέψει τους καρπούς της μεγάλης παγκόσμιας επανάσταση
Η ελληνική βιομηχανία δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι μακροπρόθεσμα είναι κερδισμένη από την περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων.
Πρόσφατα ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αλλά ακόμα και σήμερα η ανάγκη διευθέτησης με αποτελεσματικότερη στρατηγική του ενεργειακού κόστους δίνουν το στίγμα του προβληματισμού που έχει επικρατήσει.
Οι πραγματικά μεγάλες διαχρονικές δυνάμεις δεν είναι πολλές και είναι αυτές που θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην αναδιοργάνωση του ΣΕΒ την περίοδο που έρχεται.
Η πρόσφατη βράβευση από τον ΙΟΒΕ του κ. Νικόλαου Στασινόπουλου αποτελεί ένα ισχυρό σήμα για την παράδοση που η βιομηχανία αποφασίζει να αναδείξει σε μια περίοδο, που η οικονομία έχει την ευκαιρία να βάλει τις βάσεις για μια ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής.
Η μεγάλη ευκαιρία σίγουρα χάθηκε για πολλούς την περίοδο της δεκαετίας 1995-2005 όταν η πρόσβαση σε ρευστότητα και σε μια νέα σταθερή ισοτιμία δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.
Αντίθετα πολλές αυξήσεις κεφαλαίου πήγαν χαμένες και την ίδια ώρα το ισχυρό ευρώ άρχισε να αποτελεί πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών.
Τα πράγματα δυσκόλεψαν στην συνέχεια καθώς η κρίση χρέους που χτύπησε τις τράπεζες άφησε την οικονομία ευάλωτη από πλευράς ρευστότητας.
Παράλληλα η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά το δεύτερο μνημόνιο δημιούργησε σοβαρά αντικίνητρα για τον ανταγωνισμό.
Σήμερα και με την θεωρητική έξοδο της οικονομίας από τα μνημόνια η ενεργοβόρος βιομηχανία έχοντας περάσει τις εξετάσεις της επιβίωσης για τους μεγάλους εγχώριους ομίλους θα αναζητήσει σε σχέση με την Κυβέρνηση αλλά και τους Πιστωτές την συγκρότηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής.
Ο καθηγητής κ. Νίκος Αθανασόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, που μεταξύ άλλων είναι τώρα και πρόεδρος του ΙΟΒΕ καθώς και ο τραπεζίτης Ιάκωβος Γεωργάνας, που μεταξύ άλλων έχει χρηματίσει διοικητής της ΕΤΒΑ αναφέρθηκαν κατά την απονομή του Αριστείου του ΙΟΒΕ στον κ. Στασινόπουλο, περιγράφοντας την πορεία της επιχείρησης που επί 50 χρόνια μαζί με το αδελφό του Ευάγγελο κατεύθυνε.
Η επιβίωση μιας βιομηχανίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς όπως λένε, « η επιχείρηση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσει να τρέχει πέφτει.»
Πρόσφατα είδαμε τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των επενδύσεων στα προιόντα και την εξωστρέφεια των θυγατρικών ενώ για το σύνολο του Ομίλου αναμένονται καλά αποτελέσματα με μικρές εξαιρέσεις.
Αντίστοιχα παρακολουθώντας μιαν άλλη ιστορία αυτή του Συγκροτήματος Σκαλιστήρη, γίνεται σαφές πόσο εύκολο είναι να πέσει μια επιχείρηση, όταν ο έλεγχος χαθεί έστω και οριακά σε ένα περιβάλλον, όπως αυτό, που έχει χαρακτηρίσει στην ελληνική οικονομία.
Τούτου δοθέντος κρατά κανείς τα όσα είπε ο καθηγητής κ. Στάθης Καλύβας, που σημείωσε ότι, η χώρα κατάφερε να επιβιώσει από μια εξαιρετικά σφοδρή οικονομική κρίση και παράλληλα, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, να υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό και άλλες μεταρρυθμιστικές τομές να πραγματοποιηθούν και στο σύντομο μέλλον.
«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την πιθανότητα να βρεθεί στο μέλλον σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση ώστε να δρέψει τους καρπούς της μεγάλης παγκόσμιας επανάστασης που έχει ήδη ξεκινήσει στο επίπεδο της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης
Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν την βάση για το αύριο και την συνέχεια αλλά και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, που δείχνει ότι χρειάζεται υποδομή, συνέχεια και παράδοση για την επόμενη μέρα.
Κυρίως όμως τα εργαλεία της σύγχρονης οικονομίας για να συνεχίσουν την πολιτική της εξωστρέφειας, που οδηγεί σε ικανοποιητικούς μισθούς και υποστήριξη επενδύσεων την ώρα που η ίδια η Ευρώπη αναζητεί και η ίδια την βιομηχανική της πολιτική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης