Απόψεις

Επενδύσεις στην Ελλάδα; Ποιος θα τις κάνει;

Επενδύσεις στην Ελλάδα; Ποιος θα τις κάνει;
Πώς θα πείσει η κυβέρνηση τους επενδυτές να φέρουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία;
Το συνέδριο της Capital Link είναι πάντα ένας σηματωρός του επενδυτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα.
 Είναι η πρώτη φορά μετά το 2013  το πεδίο των προσδοκιών είναι πιο ξεκάθαρο για την οικονομία, παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πείσει για τις προθέσεις της στις επενδύσεις.
Βέβαια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε σε teleconference στο συνέδριο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι κκ Σταθάκης και Παπαδημητρίου.
Όμως οι μεγάλοι επενδυτές αν και αντιλαμβάνονται την υπερβολική αντι- αναπτυξιακή διάσταση της γερμανικής πλευράς στην ακολουθούμενη πολιτική (Κασιματίδης) είτε δυσανασχετούν για τις δυστοκίες της κυβέρνησης (Ψαρός) είτε θέλουν κάτι ακόμα για να προχωρήσουν σε ουσιαστικές εισροές στην Ελλάδα.
Το ενεργειακό πεδίο βαδίζει προς μια ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς, όπου βασικά θα την πληρώσει η ΔΕΗ.
Ολοι υποκρίνονται ότι κόπτονται για το συμφέρον της ΔΕΗ όμως η ΔΕΗ φορτώνεται τα πάντα σε όλους τους τομείς.
Η ΔΕΗ είτε το θέλουμε είτε όχι είναι το υπαριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και η κυβέρνηση οφείλει να το λύσει.
Πώς; Σε συμφωνία με τους θεσμούς, γιατί οι θεσμοί είναι εκείνοι που της επιβάλλουν τις πιεστικές λύσεις.
Η ΔΕΗ έχει ευτυχήσει να έχει μια ικανή δίοικηση απέναντι σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, όμως οι αλήθειες καίνε.
Οσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ εκεί όλοι πρέπει να αναλογιστούν τα όσα δημοσιοποιούνται για την αζέρικη οικονομία.
Την βαθύτατη κρίση στην οποία έχει εισέλθει ( Bloomberg) και αν θα έπρεπε ή ακόμα και αν ουσιαστικά θα μπορούσε η Socar να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση.
Ασφαλώς και η ιδιωτικοποίηση πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί  το ταχύτερο δυνατό.
 Όλα αυτά βρίσκονται υπό το μετέωρο βήμα της δεύτερης αξιολόγησης.
Μιας αξιολόγησης που προσδιορίζει και την από εδώ και στο εξής μεσοπρόθεσμη πορεία με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και κυριαρχία του γερμανικού μοντέλου.
Η προσπάθεια για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι σύνθετη και θα κάψει και άλλες πολιτικές ηγεσίες καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ζητούν πρώτα τους δημοσιονομικούς στόχους στο τραπέζι  και στην συνέχεια θα δίνουν τις αναγκαίες προσαρμογές για το χρέος.
Η έξοδος στις αγορές δεν συνιστά αποδέσμευση από το μνημόνιο και η πολιτική σπέκουλα θα βρει ξανά μπροστά της τον εκβιασμό της δραχμής.
Το δημόσιο αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στο στόχαστρο, όμως θα συμφωνούσα με τον πρωθυπουργό ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είναι ανόητοι.
Από την άλλη πλευρά όμως ας τελειώσει και η σπέκουλα με τα χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα που η κυβέρνηση ονειρεύεται.
Τέλος όσον αφορά τις επενδύσεις για το Ελληνικό έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα.
Όμως και Καζίνο; Για σταθείτε ρε παιδιά.

Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης