Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πρέπει να αποτελεί «μείζον» ζήτημα για την ελληνική πολιτεία

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πρέπει να αποτελεί  «μείζον» ζήτημα για την ελληνική πολιτεία
Με σενάριο εθνικής διακλαδικής άσκησης που διεξάγεται σχεδόν κάθε χρόνο προσομοιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί.
Συνήθως τα προβλεπόμενα σενάρια στηρίζονται σε υποθετική ραγδαία κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες και στα αρχικά στάδια προβλέπεται μια ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας σε λεκτικό επίπεδο.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε από την πλευρά της Τουρκίας καθημερινές προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που περιλαμβάνουν απειλές και αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το επόμενο στάδιο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προβλέπει αναβάθμιση της προκλητικότητας στο επιχειρησιακό πεδίο της «υποτιθέμενης εχθρικής χώρας», λες και δεν γνωρίζουμε ποια είναι ή φοβόμαστε να την κατονομάσουμε.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτός από τις καθημερινές παραβιάσεις - παραβάσεις του εθνικού θαλασσίου και εναερίου χώρου, τις παράνομες δεσμεύσεις περιοχών στο χώρο του Αιγαίου προστέθηκαν μια σειρά επεισοδίων, όπως το πρόσφατο του εμβολισμού  σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, αλλά και το πρωτοφανές περιστατικό της σύλληψης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στη φάση της έντασης, προβλέπεται ευρεία εφαρμογή ψυχολογικών επιχειρήσεων μέσω προβολής ισχύος και εικόνων που είναι σχεδιασμένες και κατευθυνόμενες σε εχθρικές αλλά και φίλιες κοινωνικές ομάδες, με σκοπό να δημιουργήσουν τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε να εξυπηρετηθεί η επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε, όλο και συχνότερα, την προβολή βίντεο, μέσω των οποίων η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να είναι παντού και να ελέγχει τα πάντα.
Η εικόνα των δύο ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να περιφέρονται όμηροι με χειροπέδες από τους Τούρκους στοχεύει αφενός μεν στην τόνωση του ηθικού του εσωτερικού ακροατηρίου της Τουρκίας, αλλά και στο διασυρμό και την απαξίωση των ελληνικών Ε.Δ.
Το τελευταίο μέρος του σεναρίου των ασκήσεων αυτών που προαναφέρθηκαν περιλαμβάνουν σειρά σοβαρών θερμών επεισοδίων που καταλήγουν σε γενικευμένη σύρραξη.
Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου των Ε.Δ. καθώς και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ε.Δ. και των φορέων του πολιτικού τομέα, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.
Με την ένταση να κλιμακώνεται, τη συμπλήρωση της 8ης ημέρας ομηρίας από τους Τούρκους των δύο στελεχών των ελληνικών Ε.Δ. για πρώτη φορά μετά το 1974 και με ενδεχόμενο να επικρεμάται επ΄ αυτών η κατηγορία της κατασκοπίας, θεωρούσαμε ότι τα παθήματα του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα.
Σε προηγούμενες κρίσεις διαπιστώθηκε έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής, ελλιπής σχεδιασμός και έγινε προσπάθεια αντιμετώπισής αυτών με μια σειρά αντανακλαστικών, σπασμωδικών και ασυντόνιστων ενεργειών. Στην παρούσα κατάσταση το ΚΥΣΕΑ συγκλήθηκε την έβδομη μέρα από τη σύλληψη των στελεχών, ενώ θα έπρεπε κάτι τέτοιο να είχε συμβεί από την πρώτη. Στις δηλώσεις τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φάνηκε ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και προβαίνουν σε δηλώσεις όπως «Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;», καθώς και : «Η σύλληψη των στρατιωτικών δεν είναι το μείζον».
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι τα σοβαρά κράτη διεξάγουν ακόμα και πολεμικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των πολιτών τους.
Στις 27 Ιουν. 1976 σε αεροσκάφος Airbus A300 της Air France, το οποίο πετούσε πάνω από την Κόρινθο, εκδηλώθηκε αεροπειρατεία.
Το αεροσκάφος μετέφερε 248 επιβάτες (μεταξύ αυτών και Έλληνες) και εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Τελ Αβίβ, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.
Οι αεροπειρατές, οι οποίοι επιβιβάστηκαν μαζί με άλλους επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν δύο Παλαιστίνιοι και δύο Γερμανοί. Ζήτησαν απελευθέρωση 52 ατόμων, που κρατούνταν σε φυλακές χωρών της Αφρικής και της Ευρώπης, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους.
Το αεροπλάνο αφού ανεφοδιάσθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης κατευθύνθηκε στην Ουγκάντα, όπου κυβερνούσε ο Ίντι Αμίν Νταντά, ο οποίος δήλωνε φίλος των Παλαιστινίων.
 Η κυβέρνηση Ράμπιν του Ισραήλ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους αεροπειρατές και αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων.
Το απόγευμα της 3 Ιουλίου, τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, με 100 κομάντος κατευθύνθηκαν με σιγή ασυρμάτου προς το αεροδρόμιο του Έντεμπε, όπου έφθασαν λίγες ώρες αργότερα.
Οι ισραηλινοί αποβιβάστηκαν αστραπιαία και κατευθύνθηκαν στο κτίριο του αεροδρομίου, όπου οι αεροπειρατές, κρατούσαν τους ομήρους. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών όλοι οι αεροπειρατές σκοτώθηκαν καθώς και τρεις Ισραηλινοί όμηροι.
Σε μισή ώρα όλα είχαν τελειώσει.
Την επαύριον της επιχείρησης, η κυβέρνηση της Ουγκάντα ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να καταδικάσει την ισραηλινή επιδρομή.
Το Συμβούλιο, υπό την πίεση των Αμερικανών, ουδέποτε εξέδωσε απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης