Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα Εθνικά Θέματα και ο Εμπορικός Πόλεμος εστίες μεγάλων αβεβαιοτήτων

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα Εθνικά Θέματα και ο Εμπορικός Πόλεμος εστίες μεγάλων αβεβαιοτήτων
Eπικίνδυνη κλιμάκωση σε δύο μέτωπα
Οι δηλώσεις Ερντογάν και των συνεργατών του επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που διατυπώναμε τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δηλαδή οι Τούρκοι επιζητούν ένα πολεμικό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε στο Αιγαίο είτε και στον Έβρο, με στόχο να κάτσουν στο τραπέζι για συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωικών πηγών και παράλληλα να συνδέσουν το θέμα αυτό με το Κυπριακό.
Όμως δεν μπορεί κανείς να διακρίνει με σαφήνεια ποιές είναι οι εγγυήσεις των Συμμάχων μας που θα αποτρέψουν μια μοιραία εξέλιξη.
Παράλληλα οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη αφήνουν μεγάλα ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, αν φυσικά συμβεί.
Η αβεβαιότητα στον τομέα αυτό που βαίνει παρατεινόμενη με τον Ερντογάν να ξετυλίγει μια θρασύτατη φρασεολογία, ακόμα και απέναντι στην ίδια την Exxon Mobill αλλά και την Total, είναι πολύ κακό μήνυμα για τις επενδύσεις πάσης φύσεως στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Εμπορικός Πόλεμος Τραμπ

Σε αυτά προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ που προς το παρόν είναι νωρίς να πούμε ποιές θα είναι οι επιπτώσεις του.
Δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες, καθώς αν αρχίσει να εξαπλώνεται και στις άλλες οικονομικές ενότητες τότε το διεθνές εμπόριο θα κάνει βήματα πίσω με την επιστροφή των δασμών.
Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά αρνητικό βήμα από τις αγορές, που φοβούνται και ενίσχυση των πληθωριστικών προσδκιών στις ΗΠΑ.
Κατά τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια δεύτερη εστία ανησυχίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν να κάνουν με πτώση των αποδόσεων των ευρωπαικών ομολόγων παράλληλα με την πτώση των χρηματιστηρίων.
Σίγουρα ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος τηρεί τις εξαγγελίες του και προσπαθεί να προστατεύσει την αμερικανική παραγωγή και τον εργαζόμενο σε αυτήν θα πάρει απαντήσεις από όσους πλήττονται.
Θα πρέπει να πούμε όμως ότι πληττόμενοι κατά βάσιν δεν είναι οι Ασιάτες και ειδικά οι Κινέζοι που κατέχουν πάνω από το 20% των αμερικανικών ομολόγων, πλην της "ομήρου" του Ν.Κορέας, όσο οι γείτονες Καναδοί και Μεξικάνοι.
Σε κάθε περίπτωση οι  μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες προς το παρόν αποφεύγουν τα χειρότερα, καθώς οι εξαγωγές τους είναι στην Ευρώπη, όμως είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πόσο μεγάλο θα είναι το κακό αν ο εμπορικός πόλεμος εξαπλωθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης