Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ και οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ και οι επιδιώξεις της Άγκυρας
Η πιθανή ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων στην ελληνική ΑΟΖ είναι ο βασικός λόγος της προκλητικότητας της Άγκυρας
Πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία προχώρησε στην ανανέωση της παράτυπης Navtex στην περιοχή που καλύπτει περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η νέα αυτή Navtex έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου και επί της ουσίας τερματίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3.
Όπως είναι γνωστό εδώ και δώδεκα μέρες το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρίας ENI ιταλικών συμφερόντων, βρίσκεται καθηλωμένο και περικυκλωμένο από σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από την πειρατική παρεμπόδιση του πλου του, ενώ επρόκειτο να προβεί σε έρευνες στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανανέωση της Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή. Μιλώντας πριν δύο μέρες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk, o Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε σχετικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι: «Αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ελληνοκύπριους», προσθέτοντας πως η λύση για εξάλειψη της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι «να παραιτηθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά από την αδιάλλακτη στάση της». Όπως γίνεται κατανοητό μάλλον οδηγούμαστε σε ματαίωση των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργούνται νέα δυσχερή δεδομένα σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Επί της ουσίας η Τουρκία υπό την απειλή χρήσης βίας απαγορεύει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ.
Το θέμα δεν ξεκίνησε ως κεραυνός εν αιθρία. Πριν ένα χρόνο περίπου, στις 28 Απρ. 2017 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, προβάλλοντας την τουρκική πολιτική διεκδίκησης σχεδόν όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Με την επιστολή, η Τουρκία υποστήριζε ότι τα εξωτερικά όρια της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν την μέση γραμμή μεταξύ της Τουρκικής και της Αιγυπτιακής ακτογραμμής, ενώ το δυτικό ακραίο σημείο της μέσης γραμμής θα καθορισθεί με μελλοντικές συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων, λαμβανόμενων υπόψη όλων των σχετικών και ειδικών συνθηκών. Οι αξιώσεις αυτές της Τουρκίας, με τον πλέον επίσημο τρόπο όχι μόνο αφαιρούσαν ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά αμφισβητούσαν ολόκληρη την Ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η πιθανή ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων στην ελληνική ΑΟΖ είναι ο βασικός λόγος της προκλητικότητας της Άγκυρας και των καθημερινών αναθεωρητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με αμφισβητήσεις σε νησιά που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα τουρκικά παράλια . Στόχος και πάγια επιδίωξη της Άγκυρας, όπως διατυπώθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος», είναι η διατήρηση ή ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας νήσου Κύπρου, παράλληλα με τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ν.Α. Μεσογείου. Όπως διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα, η ρητορική των κόκκινων γραμμών και η στρατηγική του κατευνασμού που εφαρμόζει η χώρα μας με συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις δεν φαίνεται ότι προάγει την αποτροπή, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία και εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης