Απόψεις

Σ. Λέκκας: Γιατί είναι ανέφικτος ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017

Σ. Λέκκας: Γιατί είναι ανέφικτος ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017
Γιατί ανατρέπονται και οι 3 παραδοχές για την ανάπτυξη
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% προβλέπει η κυβέρνηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 έναντι οριακής ύφεσης 0,3% του τρέχοντος έτους.
Πρόβλεψη εκτός πραγματικότητας η οποία στηρίζεται σε τρεις παραδοχές εξίσου εκτός πραγματικότητας.
Πρώτη,  αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%.
Εξωπραγματική εάν λάβουμε υπόψη τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζεται η επιχειρηματικότητα από την κυβέρνηση Σύριζα.
Σε ότι αφορά τις κρατικές επενδύσεις όπως καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων δεν αναμένονται να αυξηθούν κατά το 2017 σε σχέση με το 2016.
Το ΠΔΕ στο σκέλος των δαπανών  προϋπολογίζεται στα 6.750 εκατ. € ακριβώς ίδιο με το αντίστοιχο του 2016.
Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις η στενότητα χρηματοδότησης αλλά και το πρόσφατο παρελθόν δείχνουν ότι δεν πρέπει να αναμένουμε θαύματα.
Οι άμεσες ενδύσεως κατ το πρώτο 9μηνο του 2016 έφτασαν τα 1.777 εκ. € έναντι 687 εκ. € του 2016 και έναντι 1.457 εκ. € του 2014 , οπότε στην ουσία το 9μηνο του 2016 ήταν λίγο καλλίτερο από το αντίστοιχο του 2014.
Δεύτερη παραδοχή  , αύξηση των εξαγωγών κατά 5,3%.
Και αυτή η παραδοχή είναι προϊόν φαντασίας και μάλιστα επιστημονικής εάν κρίνουμε από τις επιδόσεις της τελευταίας τριετίας.
Οι εξαγωγές αγαθών ακολουθούν πτωτική πορεία και από τα επίπεδα των 19.912 εκατ. € του 9μηνου 2014 βρέθηκαν στο αντίστοιχο διάστημα του 2016 στα 17.893 εκατ. € παρουσιάζοντας μείωση κατά 10%.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών παρουσιάζουν εξίσου κακή εικόνα .
                                                                         
Eξαγωγές - κατανάλωση εκτός στόχων

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα την τριετία 2014-2016 παρουσιάζει μείωση κατά 41,5% αφού από τα επίπεδα των 9.769 εκατ. € του 9μηνου 2014 βρέθηκε στα επίπεδα των 5.709 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Το τουριστικό συνάλλαγμα έχει κολλήσει λίγο πάνω από τα 12 δις € την τελευταία τριετία με το 9μηνο του 2016 να υπολείπεται του αντίστοιχου του 2015 κατά 700 εκατ. €.
Στην βάση αυτή είναι απορίας άξιο που στηρίζει την πρόβλεψη της αύξησης των εξαγωγών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τρίτη παραδοχή , αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8 %.
Εδώ η αισιοδοξία ξεφεύγει από τα γήινα παρά το μικρό ποσοστό αύξησης της πρόβλεψης.
Στα έξι χρόνια των μνημονιακών μέτρων και της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής  που γνώρισε ποτέ δυτικό ανεπτυγμένο κράτος  προστίθενται επιπλέον  νέα μέτρα ύψους 3,3 δις € για το 2017 όπως αυτά καταγράφονται στον προϋπολογισμό .
Νέοι φόροι 2,5 δις € μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους σε καύσιμα , ποτά , τσιγάρα, καφέ, κτλ και επιπλέον 843 εκατ. € παρεμβάσεις στις συντάξεις , στα κοινωνικά επιδόματα και τις εισφορές.
Τα νέα μέτρα, οι νέοι φόροι, οι επιπλέον περικοπές έχουν παραδοσιακά και νομοτελειακά ως αποτέλεσμα την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και άρα την μείωση  της ενεργούς ζήτησης.
Εν κατακλείδι η πρόβλεψη της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% δεν θα πραγματοποιηθεί .
Θα είμαστε τυχεροί εάν το πρόσημο θα είναι θετικό διότι οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνουν κάθε αισιόδοξη προοπτική.
Όσο οι επενδύτες θα θεωρούνται εχθροί της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ  επενδύσεις  δεν θα υπάρξουν , όσο η στενότητα ρευστότητας θα ταλαιπωρεί τις  εξαγωγικές εταιρείες εξαγωγές στα επίπεδα που προσδοκούμε δεν θα υπάρξουν , όσο η αβεβαιότητα και η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση θα μαστίζει τον έλληνα καταναλωτή αύξηση της ζήτησης και άρα της παραγωγής δεν θα υπάρχει .
Εάν αυτά δεν γίνουν κατανοητά οι προβλέψεις απλά θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα της μη επαλήθευσης τους.

Ο κ. Σαράντος Λέκκας είναι οικονομολόγος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης