Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ανεβαίνει η «στάθμιση» του Σκοπιανού στο πολιτικό θερμόμετρο

Π.Μπουσμπουρέλης: Ανεβαίνει η «στάθμιση» του Σκοπιανού στο πολιτικό θερμόμετρο
Πολιτικά και διπλωματικά κέρδη και ζημιές θα είναι καθοριστικοί παράγοντες των εξελίξεων
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην κατεύθυνση επίλυσης του Σκοπιανού την ίδια ώρα που ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις του θα βασιστούν στην 20ετή εμπειρία και το όνομα θα έχει επιθετικό προσδιορισμό.
Παράλληλα τόνισε την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες πολιτικοί μπορούν να συμβάλλουν σε λύση για το ζήτημα, που όσο υπάρχει εγκυμονεί απειλές για την περιοχή.
Το θέμα αυτό που θα εξελιχθεί σε διπλωματικό θρίλερ έχει μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία, όμως σίγουρα θα μετρήσει και στην διπλωματική σκακιέρα που αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Τόσο γκάλοπ που δίνει την σαφή άρνηση της πλειοψηφίας όσο και η άποψη Καραμανλή για την μη ύπαρξη Μακεδονικού έθνους αποτυπώνουν  το μέγεθος του προβλήματος αλλά και ρίσκο του εγχειρήματος.
Παρά ταύτα η διαδικασία έχει εκκινήσει και προχωρά τόσο με την συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών και του Μάθιου Νίμιτς, όσο και με τον προγραμματισμό της συνάντησης Κοτζιά – Ντιμιτρόφ.
Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το τι θα εξασφαλίσουν τα Σκόπια σαν προυποθέσεις για την ελληνική πλευρά, αν υποθέσουμε ότι οι Σκοπιανοί δεν κατορθώσουν να περάσουν για πολλούς λόγους την γραμμή που σχεδιάζει ο Ζάεφ.
Είτε διότι θα γίνει ένα δημοψήφισμα με αρνητικό αποτέλεσμα είτε διότι δεν θα απαλείψουν τους αλυτρωτικούς όρους, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, που μπορεί τελικά να επιβραδύνει τις εξελίξεις και αναιρέσει τελικά το διπλωματικό σκηνικό.
Το πρόβλημα βρίσκεται επίσης στο κόστος του εκλογικού σώματος και κατά δεύτερο στα διπλωματικά γραμμάτια που η ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας έχει δείξει ότι δεν ξεχνιούνται, αν υπάρξει λύση.
Οι εξελίξεις θα πάρουν ταχύτατη μορφή καθώς σε δύο μέρες συναντώνται οι διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη με τον Νίμιτς και ακολουθεί το Νταβός, όπου είναι πιθανόν όχι όμως βέβαιο να συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό Ζάεφ.
Το ότι η προτεινόμενη λύση θα έχει το συνθετικό Ματσεντόνια μέσα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.
Το ότι υπάρχει και η βούληση από την αμερικανική πλευρά να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο δεν αποτελεί είδηση.
Όμως η διεκπεραίωση αυτή θα έχει κόστος και το ζητούμενο είναι ποιός θα αναλάβει τι. Επίσης ποια θα είναι τα κέρδη και οι ζημίες μιας τέτοιας λύσης για τις πλευρές.
Κρίσιμο ερώτημα τι μπορεί να αντισταθμιστεί σε διπλωματικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης