Τελευταία Νέα
Απόψεις

Αβεβαιότητες προκαλεί η τρίτη παράταση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ

Αβεβαιότητες προκαλεί η τρίτη παράταση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ
Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΑΔΜΗΕ λήγει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. 
Μια ακόμη παράταση, την τρίτη κατά σειρά, έδωσε η ΔΕΗ στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για της εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, η οποία λήγει πλέον την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. 
Μόλις 24 ώρες μετά την δημόσια ανακοίνωση της δεύτερης, όπως αποδεικνύεται τελικώς παράτασης του διαγωνισμού, αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2016, η ΔΕΗ προχώρησε και στην τρίτη. 
Όπως ανακοίνωσε , η προθεσμία  παρατείνεται για δύο ακόμα ημέρες, δηλαδή έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 που έληγε, μετά την παράταση κατά μία εβδομάδα που είχε ανακοινώσει η επιχείρηση μόλις την προηγούμενη ημέρα. 
Είχε προηγηθεί απόφαση του διοικητικού συμβούλιου της ΔΕΗ στις 4 Οκτωβρίου 2016, με την οποία εγκρίθηκε η συμμετοχή στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, της RTE International (εκ μέρους της RTE SA, του γαλλικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρισμού) είτε ως αυτόνομο μέρος, είτε ως κοινοπραξία με την Hydro Quebec, κρίνοντας ότι και οι δύο εταιρίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στον διαγωνισμό. 
Ανάλογη έγκριση με αυτήν της RTE, είχε δώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στην ιταλική TERNA, προκειμένου να καταθέσει προσφορά είτε αυτόνομα είτε ως κοινοπραξία με το ιταλικό fund F2i SGR, καθώς και οι δύο πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.  
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τόσο η ΤΕRNA όσο και το συγκεκριμένο fund έχουν κοινό μέτοχο, ιταλικό κρατικό χαρτοφυλάκιο, μερίδιο στο οποίο έχει αποκτήσει ο έτερος διεκδικητής του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή η κινεζική  State Grid Corporation of China (SGCC).
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης είχε εγκρίθεί επίσης η πρώτη παράταση κατά δυο ημέρες (αντί για τις 10 Οκτωβρίου, στις 12 Οκτωβρίου) της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. 
Παράταση που δεν είχε γίνει αρχικώς γνωστή καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι μιλούσαν γενικώς για τα μέσα Οκτωβρίου χωρίς να προσδιορίζουν σαφώς την ημερομηνία υποβολής των προσφορών. 
Στην χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, δεν αναφέρεται στους λόγους των συνεχών παρατάσεων, αναφέρει μόνον ότι αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης με τους υποψήφιους επενδυτές. 
Πάντως κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν τεχνικές διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό γεγονός που όπως λένε αποδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον τους.
Παράλληλα τονίζουν ότι η όλη διαδικασία εξαρχής κινείται εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων στα οποία η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ανταποκριθεί λόγω του Μνημονίου, αλλά δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στους ξένου εμπλεκόμενους. 
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι ως τις τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει γίνει  η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης