Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Το εύρος του όχι στην Ιταλία δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες για την Ευρωζώνη

Π. Μπουσμπουρέλης: Το εύρος του όχι στην Ιταλία δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες για την Ευρωζώνη
Ο νεο-εθνικισμός τάση με πολλές εκφράσεις και δυναμικές
H μεγάλη ήττα του ΝΑΙ στην Ιταλία εξέπληξε  από το εύρος της καθώς έλαβε μια διάσταση τόσο ευρεία που δεν αναμενόταν.
Οι 18+ μονάδες υπέρ του ΟΧΙ και το ποσοστό του 60% δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα στην μεγάλη εικόνα για την πορεία της Ευρωζώνης και βραχυπρόθεσμα την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ιταλική πελυρά.
Και αυτό γιατί αυτό το ΟΧΙ δεν προέρχεται από τον Τσίπρα ή τους Podemos αλλά από το σύνολο του ιταλικού εκλογικού σώματος,με παραδοσιακές δυνάμεις του κατεστημένου.
Σε αυτό συμμετέχει και η δεξιά Λίγκα του Βορρά που εκφράζει τα συμφέροντα των Ιταλών Βιομηχάνων,αποτελεί μέρος του κατεστημένου και όχι μια περιθωριακή δύναμη.
Αρα όσο κι αν κανείς θέλει να δώσει χρόνο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, στο τραπέζι μπαίνει μια μεγάλη αβεβαιότητα.
Οι τάσεις που όλες μαζί έχουν μια κοινή συνιστώσα – την τοποθέτηση στο επίκεντρο της πολιτικής τα εγχώρια συμφέροντα σε βάρος των αλλοτρίων – συνοψίζονται σε έναν νέο – εθνικισμό.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο των οικονομιών είτε στον χρηματοοικονομικό τους τομέα είτε στον ενεργειακό.
Μπορεί ο Χόφερ να ηττήθηκε στην Ασυτρία, όμως πήρε 46,5% απέναντι όλων και το κόμμα του διατηρεί την πρώτη θέση στα γκάλοπ μεταξύ των λοιπών κομμάτων.
Ακολουθούν και οι Ολλανδοί, η μεγάλη μάχη όμως θα δοθεί στην Γαλλία όπου η Λεπέν θα δώσει την μητέρα των μαχών.
Κάποιοι μιλούν για λαικισμό ,όμως οι ίδιες οι αναλύσεις τραπεζών όπως της HSBC διαχωρίζουν πλέον σε εθνικιστές ( nationalists ) και διεθνιστές (globalists).
Την ώρα που η Λαγκάρντ εύχεται να μην αποδομηθεί η παγκοσμιοποίηση, ο Trump προειδοποιεί ότι όποιες επιχειρήσεις φεύγουν από τις ΗΠΑ θα φορολογούνται με 35%.
Το περιβάλλον προσωρινά τουλάχιστον θα καταστεί περισσότερο πιεστικό  προς την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και τις όποιες υποχρεώσεις της.
Όμως η μεγάλη εικόνα είναι ότι μέσα στην καρδιά της Ευρώπης ξεκινούν νέες συγκρούσεις,που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακόμα που οδηγούν.
Γιατί το βάθος της κρίσης έχει πια στο παιχνίδι τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης