Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Ο πολεοδομικός επανασχεδιασμός της πόλης είναι επίκαιρος - Η Αθήνα και οι C40

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Ο πολεοδομικός επανασχεδιασμός της πόλης είναι επίκαιρος - Η Αθήνα και οι C40
Η φιλοσοφία του δικτύου C40 βασίζεται στην αρχή ότι κάθε μεγαλούπολη θα δοκιμάσει να αναπτύξει και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό έναν από τους βασικούς τομείς μείωσης των αέριων ρύπων
Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη. Ο άναρχος πολεοδομικός σχεδιασμός και η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα θα πολλαπλασιάσουν τις αρνητικές συνέπειες. Το κόστος θα αφορά ανθρώπινες ζωές, ζημίες σε ατομικές περιουσίες και στο κράτος.
Οι Πόλεις C40 αποτελούν ένα δίκτυο +50 μεγαλύτερων πόλεων από όλες τις ηπείρους, με +650 εκατομμύρια κόσμο, που συμφώνησαν να περιορίσουν την μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου. 
Η κάθε πόλη θα συντάξει μια έκθεση με τα αποτελέσματα των δράσεων και των πολιτικών που εφήρμοσε μέχρι το 2020. Οι Δήμοι μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, συμβουλές και τεχνογνωσία μέσα από ένα peer to peer network που επιτρέπει την άμεση και online επικοινωνία μεταξύ τους.
Σκοπός είναι ο εντοπισμός των βέλτιστων οικονομικών κινήτρων που θα προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές και χρήματα στις πόλεις για τις πράσινες επενδύσεις, ο εντοπισμός των πρακτικών που αποδίδουν άμεσα και ωφελούν περισσότερους πολίτες.
Υπάρχουν περισσότερες από 450 εφαρμογές μείωσης των αέριων ρύπων γύρω από τους εξής τομείς:
- Απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος με εμπλουτισμό 50% έως 70% του δικτύου από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης της ενέργειας για την αξιοποίηση των έξυπνων δικτύων.
- Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Δράση με μεγάλη αξία, αφού η θέρμανση και η ψύξη των κτιρίων ευθύνονται για την κατανάλωση του 35% με 60% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας και του 40% της εκπομπής των αέριων ρύπων.
Η θέσπιση αυστηρότερων ενεργειακών κριτηρίων στην κατασκευή νέων κτιρίων, η εφαρμογή αυτοματισμών ενεργειακής εξοικονόμησης, νέων τεχνολογιών στη θέρμανση του νερού και στο air conditioning, η χρήση λαμπτήρων LED για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό ή δημόσιο φωτισμό, συντελούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

- Επίτευξη αποτελεσματικής αστικής κινητικότητας.
Ο σχεδιασμός λειτουργίας σύγχρονων μέσων μαζικής μεταφοράς με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, δημοτικός στόλος αυτόνομων κινούμενων οχημάτων (ΑV's) με έμφαση την εξυπηρέτηση στις ώρες αιχμής, η αύξηση του εξηλεκτρισμού των οχημάτων (ΕV's) συντελούν στην καλύτερη κίνηση στις πόλεις και στη μείωση των ρύπων.
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός που θα ενισχύει το ποδήλατο ή το περπάτημα, τους πράσινους πνεύμονες ή θα κατευθύνει το νέο αστικό πληθυσμό σε πυκνά συγκροτήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποκειμένων σε σχέση με τα δημόσια μέσα, αποτελούν πρακτικές που ήδη πετυχαίνουν τον περιορισμό της κίνησης των οχημάτων.

- Αποτελεσματικότερη διαχείριση των αστικών απορριμάτων.
Οι λύσεις περιλαμβάνουν την μείωση των σκουπιδιών, τον επανασχεδιασμό των υλικών για την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης τους, την αύξηση της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων και της επανάκτησης ενέργειας από απόβλητα.
Η φιλοσοφία του δικτύου C40 βασίζεται στην αρχή ότι κάθε μεγαλούπολη θα δοκιμάσει να αναπτύξει και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό έναν από τους βασικούς τομείς μείωσης των αέριων ρύπων.
Έτσι θα υπάρχει expertisee σε κάθε κατηγορία εφηρμοσμένης δράσης που θα μπορέσει να πολλαπλασιαστεί.
Οι επενδυτές σε όλο το φάσμα του green energy & effinciency, waste management, urban mobility, θα επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια σε τόπους που οι τοπικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των των βέλτιστων πρακτικών και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η Αθήνα μετέχει στο πρόγραμμα και έχει αυξημένο ενδιαφέρον να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η επίτευξη της αστικής αποτελεσματικής κινητικότητας είναι ο κατάλληλος τομέας δράσης για τον δήμο Αθηναίων.
Ο εκσυγχρονισμός των μέσων μαζικής μεταφοράς, η επέκταση του δικτύου τους, η αύξηση της κάλυψης σε ώρες αιχμής, η αύξηση των shared vehicles και των EV's, οι ποδηλατόδρομοι, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων.
Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, η μείωση των δυσμενών ρύπων θα συμβαίνει ταυτόχρονα με την εξοικονομήση χρόνου κατά την μετακίνηση των δημοτών.
Ο πολεοδομικός επανασχεδιασμός της πόλης είναι επίκαιρος. Η επέκταση της πόλης με κριτήρια κινητικής αποτελεσματικότητας και η δημιουργία μεγάλων ζωνών πρασίνου, όπως στο Ελληνικό, θα έχει θετικές συνέπειες.
Ακόμα και διορθωτικά μέτρα για τις δυσμενείς συνέπειες από την ακατάλληλη χωροθέτηση, όπως στη Δυτική Αττική, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Η ανάπτυξη τεχνογνωσίας γύρω από την επίτευξη αποτελεσματικής κινητικότητας στην Αθήνα μέσω της πλατφόρμας C40, μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες πόλεις της χώρας, με προφανείς συνέπειες για την ποιότητα ζωής και θέσεις εργασίας από πράσινες επενδύσεις. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης