Απόψεις

ΙΟΒΕ: Η ανεργία μειώνεται χάρη στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα - Ανάπτυξη το 2017 υπό όρους

ΙΟΒΕ: Η ανεργία μειώνεται χάρη στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα - Ανάπτυξη το 2017 υπό όρους
Το ΙΟΒΕ για φέτος αναθεώρησε προς το θετικότερο την πρόβλεψή του   
«Φως στο τούνελ» της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας βλέπει το ΙΟΒΕ, αλλά με προϋποθέσεις.
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 1,5% με 2% μπορεί να σημειώσει η ελληνική οικονομία το 2017, σύμφωνα με εκτίμηση του ΙΟΒΕ.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, θεωρεί εφικτό να αναπτυχθεί η οικονομία με την προϋπόθεση να τηρηθεί το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρόσθεσε ότι η προοπτική της πολυπόθητης ανάπτυξης μπορεί να έρθει μέσα από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία είναι εφικτό να ενισχυθεί έως 1,5%.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα και να υποχωρήσει στο 22,5% το 2017.
Ανάμεσα στα στοιχεία που ενθαρρύνουν το σενάριο της ανάπτυξης είναι η ανακοπή του αποπληθωρισμού και η εμφάνιση πληθωρισμός στα επίπεδα του 1,3%.
Πάντως, οι παράμετροι που μπορούν να ανατρέψουν τις θετικές προσδοκίες είναι η καθυστέρηση ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.
Όπως και οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν τη νέα χρονιά μπορεί να χαμηλώσουν τον πήχη της κατανάλωσης.
Οι πολίτες θα σηκώσουν επιπλέον φορολογικά βάρη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι προέρχονται κατά 1,5 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία και 1 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία.
Οι θετικές προοπτικές που διατύπωσε το ΙΟΒΕ έχουν περισσότερο από έναν άγνωστο Χ και δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν σκηνικό ανατροπής για την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το ΙΟΒΕ για φέτος αναθεώρησε προς το θετικότερο την πρόβλεψή του.
Αρχικά, είχε εκτιμήσει ύφεση περίπου στο 1%και χάρη στις τουριστικές αφίξεις του τρίτου τριμήνου.
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το στοιχείο που συνέβαλε στην πτώση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ η δημόσια διοίκηση με την ευρύτερη έννοια εμφανίζεται να έχει συμβάλει περισσότερο στη αύξηση της απασχόλησης καθώς απορρόφησε 28,5 χιλιάδες εργαζόμενους το πρώτο εξάμηνο του 2016 όταν η τουριστική βιομηχανία της χώρας απορρόφησε 22,5 χιλιάδες εργαζόμενους.
Ο ιδιωτικός τομέας στην απορρόφηση προσωπικού εμφανίζεται συγκρατημένος ενώ οι νέες προσλήψεις γίνονται με χαμηλότερες αμοιβές.
Αντίθετα, ο τομέας παροχής υπηρεσιών κατέγραψε απώλειες έως 6,8 χιλιάδες εργαζόμενους.
Ο κ. Βέττας, επισήμανε ότι με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν μπορείς να χαλιναγωγήσεις την ανεργία και πρόσθεσε ότι τα με τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν μπορείς να έχεις φιλοδοξίες, καθώς οι επενδύσεις χρειάζονται κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργή συμμετοχή, διότι δεν έχει εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης