Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ποιές υποθήκες έβαλε ο Τσίπρας στην Ουάσιγκτον

Π.Μπουσμπουρέλης: Ποιές υποθήκες έβαλε ο Τσίπρας στην Ουάσιγκτον
To ελληνικό μέλλον, οι ενεργειακές μπίζνες και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας
Ήταν επιτυχημένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τι πέτυχε για την Ελλάδα;
Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πέραν από τις πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί το κράτος και η πολιτική του πρέπει να έχουν συνέχεια.
Και αυτό γιατί η στρατηγική , η γεωπολιτική και η οικονομία δεν αφορούν μόνο τους εκάστοτε πολιτικούς αρχηγούς και τις αυλές τους, αλλά το σύνολο μιας χώρας.
Ο Τσίπρας δίπλα στον Trump επισφράγισε ότι είναι ένας πρωθυπουργός, που καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της χώρας του.
Αναβαθμίστηκε το εκτόπισμά του και στο τετ-α-τετ αλλά και στην κοινή συνέντευξη, όπου επισφραγίστηκε ότι η μικρή Ελλάδα μπορεί να έχει μέλλον στην λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου, από τα συγκεκριμένα πράγματα που είπε ένας αριστερός πρωθυπουργός.
Η ΝΔ που ήδη χρεώνεται ένα φιλογερμανικό προφίλ βιάστηκε.
Θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι όλα αυτά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να προβάλλει ως κέρδη είναι πρώιμο να αποτιμηθούν.
Και ότι οι δικοί της θα μπορούσαν να το πάνε καλύτερα.
Η αλήθεια είναι, ότι όταν πράγματι οι αμερικανικές εταιρίες αποφασίσουν να δώσουν βάση στην Ελλάδα ως ενεργειακό hub με shale gas και LNG, τότε θα ξέρουμε τι από όλα όσα συζητήθηκαν, ανακοινώθηκαν και σχεδιάζονται μπορούν να υλοποιηθούν.
Όμως ο πρόεδρος Trump ήταν ικανοποιημένος.Από την διασφάλιση του ελέγχου των αγωγών, όπως ο κομβικής σημασίας TAP που ξεκινά από τα βάθη της Ασίας (Αζερμπαιτζάν) με στόχο την Ιταλία.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στον IGB που θα διασυνδέσει Ελλάδα με Βουλγαρία.Άρα ο αμερικανικός παράγοντας που με μεγάλα ερωτήματα έβλεπε την επίσκεψη Τσίπρα στον Πούτιν το 2015 ή παλιότερα φρόντιζε να δείχνει την δυσαρέσκειά του για το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με ικανοποίηση τώρα βλέπει ότι η ελληνική πλευρά είναι στο γηπεδό του.
Την άρα μάλιστα που ο Turkish Stream δίνει πέρασμα στον Πούτιν.
Από εδώ και πέρα για την ελληνική πλευρά μπαίνουν τα στοιχήματα με στόχο η ελληνική οικονομία να μετατραπεί σε μαγαλύτερο βαθμό σε μια ενεργειακή οικονομία μεγάλων επενδύσεων, που θα "ξεφύγει" σε ένα διεθνοπιημένο ρόλο.
Ο East Med που ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ένα τεράστιο project, η βιωσιμότητα του οποίου τώρα "χτίζεται", αν όμως υλοποιηθεί θα αλλάξει τελείως την γεωπολιτική σημασία της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε.
Με την Κύπρο και το Ισραήλ σε κεντρικό ρόλο και την Αίγυπτο να συμπληρώνει την τέταρτη κορυφή του παζλ η ελληνική πλευρά έχει δημιουργήσει σημαντικές προυποθέσεις ως προς τις ροές του φυσικού αερίου.
Ακόμα και η παρουσία του κινέζικου κολοσσού State Grid στον ΑΔΜΗΕ μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά στον Interconnector , για τον οποίο οι Κινέζοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι και η Τουρκία ακόμα θα μπρούσε να παίξει ρόλο.
Όλα αυτά προς το παρόν είναι σχέδια.Το κέρδος όμως έχει να κάνει με το ό,τι από την στιγμή που θα αρχίσουν να τρέχουν, η υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα θα πολλαπλασιαστεί, συνδεδεμένο και με την χρησιμότητα της Σούδας.
Αν παράλληλα παιχτεί το χαρτί της ακριτικής χώρας στην εννιαία ευρωπαική αμυντική πολιτική με εξασφαλισμένα κονδύλια τότε μιλάμε για μια χώρα- μπετόν στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει μεν να κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά να βλέπουμε το δάσος και να μην αναλωνόμαστε σε μια μικροπολιτική που παντα έβλαπτε την χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης