Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): H νέα ΔΕΗ, τα σχέδια και το μοντέλο ανάπτυξης

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): H νέα ΔΕΗ, τα σχέδια και το μοντέλο ανάπτυξης
Η ΔΕΗ αποτυπώνει στο νέο της καταστατικό την επιδίωξή της να μην είναι μόνο παραγωγός ενέργειας, αλλά και πάροχος ευρύτερων ενεργειακών υπηρεσιών
Η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας σε ένα απανθρακοποιημένο περιβάλλον θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
Για όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις οι αλλαγές των τελευταίων μηνών στη ΔΕΗ αποτελούν ορόσημα.
Η εταιρεία αλλάζει το συνολικό στρατηγικό της πλαίσιο σε διάφορους τομείς κάτι που είχε να συμβεί δεκαετίες.
Ο στρατηγικός της σχεδιασμός πραγματοποιείται με την McKinsey που είχε μελετήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και στην ενέργεια αποκρυσταλλώνοντας τα συμπεράσματα της σε μια εξαιρετική μελέτη Greece 10 years ahead.

Ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ

Μέχρι σήμερα η πρόοδος των ανανεώσιμων πηγών εξαρτάτο πλήρως από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Η ανισορροπία αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πετυχημένη μακροπρόθεσμα.
H ΔΕΗ είναι και θα παραμείνει ο βασικός παραγωγός ηλεκτρισμού στη χώρα.
Οι πολιτικές της είναι αυτές που θα καθορίσουν την παραγωγή πράσινου μείγματος στην ενέργεια.
Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ πρόσφατα αναγνώρισε την ασφυκτικά περιορισμένη συμμετοχή της εταιρείας στα ανανεώσιμα συστήματα και δήλωσε ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα.
Η ΔΕΗ φαίνεται ότι ξεκινά την συμμετοχή της στα πράσινα συστήματα από έναν τομέα στον οποίο έχει τεχνογνωσία και παρελθόν.
Την διαχείριση υδροηλεκτρικών σταθμών.
Φιλοδοξώντας μάλιστα να αποκτήσει ένα πιο ενεργό και περιφερειακό ρόλο στην κοινή ενεργειακή Ευρωπαϊκή αγορά θα μετάσχει το επόμενο διάστημα σε δημοπρασίες αγοράς υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία και στην Αλβανία.
Η γεωθερμία είναι επίσης ένας κλάδος στον οποίο η ΔΕΗ θα έχει ενεργό ρόλο. Ήδη διενήργησε διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου σχετικά με την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τέσσερα γεωθερμικά πεδία στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή της αναπτύσσεται για πρώτη φορά μεθοδικά και στα ηλιακά και αιολικά συστήματα.
Η ολοκλήρωση της αδειοδότησης για μονάδα παραγωγής 200MW φωτοβολταϊκού πάρκου θα αυξήσει κατακόρυφα το παραγόμενο πράσινο ενεργειακό μείγμα.
Συνολικά η ΔΕΗ επενδύει στα ανανεώσιμα συστήματα σε 20 αιολικά πάρκα, 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 28 μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 160MW.
Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στοχεύουν να ξεπεράσουν τα 500MW εγκατεστημένης πράσινης ενέργειας μέχρι το 2020.
H αξιοποίηση της βιομάζας σχεδιάζεται στο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου όπου η ΔΕΗ έχει ήδη άδεια παραγωγής και ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Στους νέους τομείς δράσης της εταιρείας όπως αποτυπώνονται και στο καταστατικό της εντάσσεται η διαχείριση αποβλήτων και η επεξεργασία θαλάσσιων και υφάλμυρων υδάτων με στόχο την εμπορία πόσιμου νερού ή νερού άρδευσης.  

Προσφορά ενεργειακών υπηρεσιών

Η ΔΕΗ αποτυπώνει στο νέο της καταστατικό την επιδίωξη της να μην είναι μόνο παραγωγός ενέργειας αλλά και πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών.
Επεξεργάζεται λύσεις για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις ενός καταναλωτή, εισπράττοντας ως ανταμοιβή μέρος του οφέλους από τη μείωση της κατανάλωσης.
Πέρα από τα οικονομικά οφέλη η στρατηγική αυτή δείχνει την προσπάθεια της εταιρείας να γίνει πιο πελατοκεντρική χτίζοντας σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, αφού ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί.

Νέα πολιτική αξιοποίησης στελεχών

Σε αντίθεση με το ελληνικό δημόσιο η ΔΕΗ αποδεικνύει την πραγματική της βούληση να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της.
Ήδη εφαρμόζει νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, εκπαιδεύοντας όλους τους προϊστάμενους από τη στάθμη των εργοδηγών και άνω, δηλαδή συνολικά 1450 άτομα.
Η αξιολόγηση του επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας που προσλήφθηκε από το 2011 και μετέπειτα, δηλαδή 250 επιστήμονες, αποτελεί επίσης προτεραιότητα της εταιρείας.
Τέλος διαχωρίζει τα στελέχη που ασκούν διοίκηση από τους ειδικούς αποσαφηνίζοντας πλήρως τους ρόλους του καθενός, με σκοπό να αναπτυχθεί ισορροπημένα και στο management και στην τεχνογνωσία.

Κεφαλαιακή πρόσβαση στις αγορές

Βασική στρατηγική στόχευση της ΔΕΗ είναι η αναβάθμιση του rating της στους διεθνείς οίκους.
Το ζητούμενο η επιτυχής έξοδος της στις αγορές για να αντλήσει τα απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια που χρειάζεται.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την Kομισιόν στα πλαίσια του περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική αγορά και να αυξήσει την εισπραξιμότητα της ώστε να θεωρείται συνεπής λογιστικά και οικονομικά.
Κινήσεις όπως η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζας της Κίνας που πραγματοποιήθηκε μετά από προετοιμασία μηνών στα πλαίσια της ΔΕΘ θα πολλαπλασιαστούν, ενισχύοντας το brand name της.
Μετά από χρόνια στασιμότητας καθώς και επιμονής στην αντιαναπτυξιακή λιγνιτική παραγωγή η ΔΕΗ επικεντρώνεται σήμερα πραγματικά σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, ακολουθώντας κινήσεις στοχευμένες.
Επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, μετατρέπεται από παραγωγός ενέργειας και σε εταιρεία προσφοράς ενεργειακών υπηρεσιών, εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων με όλα τα ανανεώσιμα συστήματα ενώ προετοιμάζει την έξοδο της στις αγορές για άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης