Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Η Ευρωζώνη και η νέα εθνικιστική τάση

Π. Μπουσμπουρέλης: Η Ευρωζώνη και η νέα εθνικιστική τάση
Αξιολόγηση και οικονομία σε νέο πριβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο
Η προετοιμασία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι ένας αγώνας δρόμου από την ελληνική πλευρά.
Ο κ.Σταθάκης έχει να διαχειριστεί  στα ενεργειακά το πολύ κρίσιμο ζήτημα που αφορά τν διχοτόμηση της ΔΕΠΑ,που αν συντελεσθεί χωρίς να λάβει η ελληνική πλευρά αποζημίωση θα μιλάμε για μια αποικιοκρατική επιβολή όρων από τους δανειστές.
Την ίδια ώρα όμως όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι για την Ευρωζώνμη η μεγάλη δοκιμασία έρχεται.
Η 4η Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστική ημερομηνία τόσο για την ενδεχόμενη ήττα Ρέντσι όσο και για την επικράτηση Χόφερ στην Αυστρία.
Ο Σόιμπλε μπορεί  να εμφανίζεται σκληρός όμως η Μέρκελ αφού αποφάσισε να κατέβει για τέταρτη φορά στην Καγκελαρία θα πρέπει να λάβει πολλά υπόψη της.
Το χθεσινό άρθρο των FT είναι ενδεικτικό για τις ευθύνες που της αποδίδει ο πολύ γνωστος αρθρογράφος W Munchau.
 Αυτές έχουν να κάνουν με την τραπεζική,δημοσιονομική και πολιτική Ενωση.
Κάνει λόγο επίσης για τα ευρω- ομόλογα,όμως όλα αυτά μόνο πάνω στο τραπέζι δεν είναι και οι αγορές πέραν της πτώσης του ευρώ είναι ψύχραιμες.
Θα έλεγε κανείς ότι πάμε σε ένα νέο περιβάλλον,όπου οι αλλαγές ακόμα δεν έχουν προεξοφληθεί.
Το προβάδισαμα της Le Pen στην Γαλλία θα επιχειρήσουν να το ανατρέψουν οι βασικοί εκπρόσωποι της Ευρωζώνης με νύχια και με δόντια.
Ομως δεν θα είναι τόσο εύκολο καθώς η πλευρά του Fillon μιλάει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο.
Ολα αυτά η Le Pen θα τα εκμεταλλευτεί και θα εκφράσει με πολύ δυναμισμό την λεγόμενη εθνικιστική τάση, που κερδίζει έδαφος παγκοσμίως μετά την επικράτηση Τrump.
Αυτό που καλούνται τώρα να πουν οι εθνικιστές ιδιαίτερα σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Ιταλία είναι πώς θα διαχειριστούν τις οικονομίες και γιατί οι αγορές δεν πρέπει να τους φοβούνται.
Είναι το νέο πεδίο όπου θα κριθούν οι στροφές που θα πάρει η πορεία της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική οικονομία βαδίζει προς το κλείσιμο μιας αξιολόγησης όπου το τοπίο στα εργασιακά θα αλλάξει κι άλλο προς την φιλελεύθερη πλευρά.
Τα κέρδη για τους ελληνικούς τίτλους μπορεί να είναι σημαντικά στο προσεχές διάστημα όμως το μακροχρόνιο πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί και το εκλογικό σώμα θα τηρήσει μια στάση αναμονής, έχοντας ζήσει τρία μνημόνια και μια διάψευση διαρκείας.
Κατά συνέπεια η περίοδος που έρχεται χαρακτηρίζεται από δεδομένα που ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν και δεν αποκλείεται να αλλάξει κατά πολύ το περιβάλλον στο οποίο κινούμεθα σήμερα.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη διευθυντή του Worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης