Ναυτιλία

LMC: Η Σιγκαπούρη παραμένει η κορυφαία θαλάσσια πόλη στον κόσμο

LMC: Η Σιγκαπούρη παραμένει η κορυφαία θαλάσσια πόλη στον κόσμο

Η επένδυση και η εστίαση της ασιατικής πόλης στη θαλάσσια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει παγιώσει τη θέση της ως το κορυφαίο κέντρο της υφηλίου για πράσινες τεχνολογίες

Η Σιγκαπούρη είναι ανεπηρέαστη από τις πολλές αλλαγές που σαρώνουν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο της ναυτιλίας και διατήρησε τη θέση της ως η κορυφαία θαλάσσια πόλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Ρότερνταμ και το Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση του 2024 Leading Maritime Cities (LMC).

Η πόλη της Ασίας με τους μεγάλους ιδιόκτητους και διαχειριζόμενους στόλους πλοίων, τα στρατηγικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα, τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές και τη θέση της ως ηγέτης στη μετάβαση στη θαλάσσια ενέργεια, αναμένεται να διατηρήσει αυτή τη θέση για τα επόμενα 5 χρόνια, καθορίζει η ανάλυση.

Η έκθεση LMC η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία μεταξύ του νηογνώμονα DNV και της εταιρείας συμβούλων Menon Economics, προσφέρει νέες ιδέες για τις θαλάσσιες πόλεις που προσφέρουν τα καλύτερα μέτρα πολιτικής, πρωτοβουλίες και υποστήριξη.

Αυτές οι πόλεις διαπρέπουν τόσο σε μαλακές όσο και σε σκληρές υποδομές και διαθέτουν ταλέντο ελίτ που επιτρέπουν στις ναυτιλιακές εταιρείες και άτομα να συνδεθούν και να ευημερήσουν.

Η μελέτη αξιολογεί κάθε θαλάσσια πόλη στις εξής 5 κατηγορίες:

α) Ναυτιλιακά Κέντρα, β) Ναυτιλιακά Οικονομικά και Δίκαιο, γ) Ναυτιλιακή Τεχνολογία, δ) Λιμάνια και επιμελητεία και ε) Ελκυστικότητα και Ανταγωνιστικότητα.

«Οι πόλεις είναι σημαντικοί κόμβοι γνώσης, δεξιοτήτων και καινοτομίας. Σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα, τα πιο έξυπνα μυαλά και τις πιο υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, οι πόλεις που θα επιτύχουν σε αυτές τις προκλήσεις θα κατευθύνουν την πράσινη μετάβαση και θα γίνουν οι κορυφαίοι θαλάσσιοι κόμβοι στον κόσμο.

Από τη δημοσίευση της τελευταίας έκδοσης της έκθεσης Leading Maritime Cities το 2022, οι παγκόσμιες εντάσεις έχουν αντίχτυποι σε όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Παρόλα αυτά, η ναυτιλία στο σύνολό της έχει δείξει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», σχολίασε ο Knut Οrbeck-Nilssen, CEO Maritime της DNV.

 

Οι πρωτιές της Σιγκαπούρης

Η Σιγκαπούρη κατέκτησε την πρώτη θέση σε 3 από τις 5 κατηγορίες, διατηρώντας τη θέση της ως ηγέτης στην Ελκυστικότητα και την Ανταγωνιστικότητα και ξεπερνώντας την Αθήνα και τη Σαγκάη στα Ναυτιλιακά Κέντρα και Λιμάνια και επιμελητεία αντίστοιχα.

«Η Σιγκαπούρη είναι αναμφίβολα ο παγκόσμιος κορυφαίος κόμβος στην πρώτη γραμμή της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Φαίνεται ανεπηρέαστη από τις πολλές αλλαγές που σαρώνουν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο και αναμένεται να διατηρήσει την πρώτη του θέση για τα επόμενα 5 χρόνια μέσω της εφαρμογής μιας συνεπούς στρατηγικής για την καινοτομία και την επένδυσή της στον πράσινο μετασχηματισμό και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

 

Επιδόσεις άλλων πόλεων

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέες πόλεις να ανεβάζουν τη θέση τους στη λίστα φέτος.

Σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή, το Busan της Νότιας Κορέας ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη για να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης για τη Ναυτιλιακή Τεχνολογία, προσθέτοντας 9,22 δισεκατομμύρια δολάρια στον όγκο των εξαγωγών του το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ομοίως, το Λονδίνο διεκδίκησε την πρώτη θέση στα Maritime Finance και Law από τη Nέα Yόρκη, με την έκθεση να αναγνωρίζει την πόλη ως το σπίτι των κορυφαίων παγκόσμιων ιδρυμάτων που σχετίζονται με το ναυτικό δίκαιο και τα θαλάσσια ασφαλιστικά ιδρύματα», δήλωσε ο Shahrin Osman (Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης , Maritime Advisory και συντάκτης της έκθεσης).

Η 4η και η 5η θέση συνολικά πήγε στη Σαγκάη και το Όσλο, που σημαίνει ότι 3 από τις 5 κορυφαίες πόλεις βρίσκονται στην Ευρώπη, με τις υπόλοιπες στην Ασία. Η Σαγκάη προβλέπεται επίσης να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία την επόμενη μισή δεκαετία και να γίνει η δεύτερη πιο σημαντική θαλάσσια πόλη.

Η ανάλυση για την έκδοση του 2024 της έκθεσης είδε την εισαγωγή πιο υποκειμενικών δεικτών, αποκαλύπτοντας τις αντιλήψεις και τις αξιολογήσεις 190 προσκεκλημένων στελεχών επιχειρήσεων (κυρίως εφοπλιστών και διευθυντών) από όλο τον κόσμο.

Σε συνδυασμό με αντικειμενικά δεδομένα, αυτό ήταν καθοριστικό για την αντιμετώπιση του μετασχηματιστικού αποτελέσματος.

 

Πόλεις έτοιμες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο αντίκτυπος της απαλλαγής από τον άνθρακα και της ψηφιακής επανάστασης στη ναυτιλιακή βιομηχανία (δύο βασικών παραγόντων) μπορεί να γίνει αισθητός σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες συγκρίνονται οι θαλάσσιες πόλεις.

Εκτός από την κατάταξη LMC, οι ειδικοί στη ναυτιλία θεώρησαν τη Σιγκαπούρη, το Όσλο, τη Σαγκάη και το Ρότερνταμ ως τις πόλεις που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η επένδυση και η εστίαση της Σιγκαπούρης στη θαλάσσια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει επίσης παγιώσει περαιτέρω τη θέση της ως το κορυφαίο κέντρο στον κόσμο για πράσινες τεχνολογίες και λύσεις, ακολουθούμενο από το Όσλο και το Ρότερνταμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης