Ενέργεια

Στο 14% οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρευματοκλοπές - Στους καταναλωτές μετακυλίεται το κόστος

Στο 14% οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρευματοκλοπές - Στους καταναλωτές μετακυλίεται το κόστος

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά από καταναλωτές να κάνουν μόνοι τους τις  τις καταμετρήσεις

 

Προσεγγίζουν το 14% της συνολικής αγοράς ενέργειας οι απώλειες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων, τα οποία παραμένουν στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους μήνες παρά την κατακόρυφη πτώση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού.

Η μείωση της μέσης χονδρικής τιμής του ρεύματος στα 68,64 ευρώ/MWh τον Μάρτιο, δεν αντικρίστηκε στα τιμολόγια του Απριλίου κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συμβεί και τον επόμενο μήνα, καθώς οι προμηθευτές φαίνεται ότι μετακυλήουν ένα μέρος του κόστους των απωλειών, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ρευματοκλοπές, που καλούνται να πληρώσουν με καθυστέρηση.

Πρόκειται για ένα κόστος που αναμένεται να αυξηθεί με την εκκαθάριση προηγουμένων ετών που διενεργεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρευματοκλοπές αντιστοιχούν στο 4,85% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως και σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο της τάξης του 5,17%, ενώ ένα επιπλέον 3,53% προκύπτει από τη μη καταμέτρηση.

Από Ιούνιο οι μηνιαίες καταμετρήσεις

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει μηνιαίες καταμετρήσεις από τον Απρίλιο, δηλαδή από τον μήνα που ήδη διανύουμε, τώρα ο Διαχειριστής μεταθέτει τις μηνιαίες καταμετρήσεις για τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα δε, στέλνει μηνύματα στα κινητά καταναλωτών των οποίων διαθέτει τα στοιχεία (υπολογίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει ΑΦΜ, πόσο μάλλον κινητά τηλέφωνα για 1,5 εκατομμύρια καταναλωτές) ζητώντας τους να κάνουν οι ίδιοι την καταμέτρηση λόγω «αδυναμίας λήψης ένδειξης». Με άλλα λόγια ο ΔΕΔΔΗΕ ζητεί από τους καταναλωτές να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνεται μέσω των τελών χρήσης δικτύου, ενώ σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η τετραμηνιαία καταμέτρηση έχει ήδη γίνει.

Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα των εκκαθαρίσεων που ζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ και οι οποίες επί του παρόντος αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ΕΣΠΕΝ, φορέας που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού, με επιστολή του στη ΡΑΑΕΥ, τονίζει ότι η οριστική εκκαθάριση που ο ΔΕΔΔΗΕ κοινοποίησε στους προμηθευτές αυξάνει τα κόστη των παρόχων κατά 3,5%, ποσό που αναμένεται να επιβαρύνει τα τιμολόγια λιανικής.

Αίτημα για παρέμβαση

Μάλιστα ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει λάθη στη μεθοδολογία που ακολουθεί ο Διαχειριστής και ζητά την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής για να διορθωθούν. Επιπλέον ζητεί από την Αρχή να πιστοποιήσει την ορθότητα και την αξιοπιστία των χρεώσεων, ενώ αμφισβητεί τον ιδιαίτερα υψηλό, όπως τον χαρακτηρίζει, Συντελεστή Κανονικοποίησης που χρησιμοποιεί ο ΔΕΔΔΕΕ, βάσει του οποίου καλούνται οι προμηθευτές - και κατ΄επέκταση οι καταναλωτές- να πληρώσουν.

Από τα αποτελέσματα της Οριστικής Εκκαθάρισης του Α’ εξαμήνου του 2022 που κοινοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ στους Προμηθευτές από τον ΔΕΔΔΗΕ, προέκυψε ότι το σύνολο των Εταιρειών-Μελών του Συνδέσμου επιβαρύνθηκε με το κόστος αγοράς μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, σε σχέση με την αρχική ενέργεια που τους είχε καταλογιστεί, στο πλαίσιο διενέργειας της Διορθωτικής Εκκαθάρισης. Και ακολουθούν και άλλες οριστικές εκκαθαρίσεις για τα επόμενα εξάμηνα, μέχρι να φθάσουμε στο σήμερα.
Οι εκ των υστέρων εκκαθαρίσεις της κατανάλωσης προηγούμενων ετών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του συστήματος της τετραμηνιαίας καταμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος και της καθυστέρηση στην προσμέτρηση της κατανάλωσης για το πρώτο και το τελευταίο δίμηνο κάθε χρόνου. Παράλληλα σε χιλιάδες συνδέσεις δεν γίνεται καν καταμέτρηση. Και όλα αυτά δεν φαίνεται να διορθώνονται παρά τις σχετικές εξαγγελίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης