Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρίσκα χειραγώγησης βλέπει ο ΑΔΜΗΕ για την Απόκριση της Ζήτησης - Προτείνει την μεθοδολογία NYISO

Ρίσκα χειραγώγησης βλέπει ο ΑΔΜΗΕ για την Απόκριση της Ζήτησης - Προτείνει την μεθοδολογία NYISO
Ποια είναι η προτεινόμενη μέθοδος υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς για συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων απόκρισης ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας
Τη μεθοδολογία του Διαχειριστή της Νέας Υόρκης (NYISO) επέλεξε ο ΑΔΜΗΕ ως πρότυπο για την κατάρτιση της ελληνικής μεθοδολογίας που αφορά τη συμμετοχή της Χαρτοφυλακίων Απόκρισης της Ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά.

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ έως τις 27 Μαΐου και επικεντρώνεται κυρίως στη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης μακράς διάρκειας και με μακρό χρόνο προειδοποίησης. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, οι υφιστάμενες μεθοδολογίες «Υψηλές Χ/Υ» και «Μετρητής πριν-Μετρητής Μετά» οι οποίες έχουν θεσπιστεί για τον υπολογισμό του φορτίου των χαρτοφυλακίων απόκρισης ζήτησης στη διαδικασία χΕΑΣ στην Αγορά Εξισορρόπησης είναι αποτελεσματικές.


Οι κίνδυνοι χειραγώγησης

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η συμμετοχή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, αφορά ενεργοποιήσεις μεγαλύτερης διάρκειας και με μεγάλο χρόνο προειδοποίησης και αυτό ενέχει κινδύνους χειραγώγησης .

Έτσι στη μεθοδολογία που προτείνεται, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι επειδή οι συμμετέχοντες γνωρίζουν εκ των προτέρων, δηλαδή από την προηγούμενη ημέρα, τόσο τη χρονική διάρκεια όσο και τη χρονική στιγμή ενεργοποίησής του, μπορούν με ενέργειές τους να επηρεάσουν το προφίλ κατανάλωσης του χαρτοφυλακίου πριν από το συμβάν απόκρισης ζήτησης προς όφελος του συμμετέχοντα, είτε μεταβάλλοντας το προφίλ κατανάλωσης του κατά το χρονικό παράθυρο διόρθωσης, είτε μεταβάλλοντας τη μετρούμενη κατανάλωση πριν το συμβάν απόκρισης ζήτησης.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς και προκειμένου να εξασφαλιστεί αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης μεθόδου, ο ΑΔΜΗΕ μελέτησε αντίστοιχες μεθοδολογίες άλλων ευρωπαίων και διεθνών διαχειριστών (ELIA, RTE, NYISO, CAISO, ERCOT, PJM) και επέλεξε την προσέγγιση του Διαχειριστής της Ν. Υόρκης NYISO, ο οποίος χρησιμοποιεί την μεθοδολογία ‘Μέσος Όρος 2/10’ επιλέγοντας από το ταξινομημένο δείγμα των 10 επιλέξιμων ημερών τις δύο μεσαίες ημέρες (5η και 6η).

Με βάση αυτά η προτεινόμενη μέθοδος υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς για συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων απόκρισης ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά περιγράφεται ως εξής:

• Για τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς καθημερινής ημέρας, χρησιμοποιείται η μέθοδος Μέσος Όρος 2/10. Οι 10 (Υ) πιο πρόσφατες επιλέξιμες καθημερινές ημέρες ταξινομούνται από την μέγιστη έως τη ελάχιστη κατά μέσο όρο κατανάλωση για τις ώρες που αντιστοιχούν στη χρονική διάρκεια του Συμβάντος Απόκρισης Ζήτησης. Από την ταξινομημένη λίστα των 10 (Υ) ημερών επιλέγονται οι 2 (Χ) ενδιάμεσες ημέρες (5η και 6η στη σειρά στη λίστα ταξινόμησης) και το Φορτίο Αναφοράς Χαρτοφυλακίου Κατανεμόμενου Φορτίου υπολογίζεται ως ο μέσος όρος κατανάλωσης των 2 (Χ) ημερών.
• Για τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς που αφορά Σάββατο, Κυριακή ή αργία, χρησιμοποιείται η μέθοδος Μέσος Όρος 2/4.

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω μέθοδος χρησιμοποιείται υποχρεωτικά όταν υπάρχει ενεργοποίηση Συμβάντος Απόκρισης Ζήτησης λόγω μη μηδενικού Προγράμματος Αγοράς.
Στην περίπτωση που ταυτόχρονα ή διαδοχικά με την ενεργοποίηση Συμβάντος Απόκρισης Ζήτησης λόγω του Προγράμματος Αγοράς εκδίδεται και Εντολή Κατανομής χΕΑΣ προς το Χαρτοφυλάκιο Κατανεμόμενου Φορτίου, για τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς για όλο το Συμβάν χρησιμοποιείται υποχρεωτικά η νέα προτεινόμενη μέθοδος ‘Μέσος Όρος Χ/Υ’.

H Αγορά Επόμενης Ημέρας

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση πρώτης εγγραφής ή οποιασδήποτε τροποποίησης της σύστασης του Χαρτοφυλακίου Κατανεμόμενου Φορτίου στο Μητρώο Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, η μέθοδος ‘Μέσος Όρος Χ/Υ’ για τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς εφαρμόζεται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα για το Χαρτοφυλάκιο για τουλάχιστον 15 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έναρξης συμμετοχής του Χαρτοφυλακίου στην Αγορά σε περίπτωση πρώτης εγγραφής ή από την επιτυχή διεξαγωγή των δοκιμών προεπιλογής σε περίπτωση τροποποίησης της σύστασης του Χαρτοφυλακίου.

Σε περίπτωση που το Χαρτοφυλάκιο συμμετέχει στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ή/και στην Ενδοημερήσια Αγορά πριν παρέλθει το απαραίτητο χρονικό διάστημα των 15 ημερολογιακών ημερών, το Φορτίο Αναφοράς υπολογίζεται ίσο με τα πιστοποιημένα δεδομένα μέτρησης του σχετικού χαρτοφυλακίου κατά τη διάρκεια του Συμβάντος Απόκρισης Ζήτησης.

Τέλος, αναφορικά με τη μεθοδολογία Φορτίου Αναφοράς των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου Απόκρισης Ζήτησης για τη συμμετοχή τους στη Διαδικασία χΕΑΣ προβλέφθηκε αντιστοίχως ότι σε περίπτωση πρώτης εγγραφής ή οποιασδήποτε τροποποίησης της σύστασης του Χαρτοφυλακίου Κατανεμόμενου Φορτίου η μέθοδος ‘Υψηλές Χ/Υ’ εφαρμόζεται (κατόπιν επιλογής του συμμετέχοντα) εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα για το Χαρτοφυλάκιο για τουλάχιστον 15 ημερολογιακές ημέρες. Μέχρι να παρέλθει το διάστημα αυτό, το Φορτίο Αναφοράς χΕΑΣ υπολογίζεται υποχρεωτικά με τη μέθοδο ‘Μετρητής Πριν-Μετρητής Μετά’.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης