Τελευταία Νέα

Ο πρώτος διαγωνισμός για πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο το 2026

Ο πρώτος διαγωνισμός για πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο το 2026
Η ΕΔΕΥΕΠ ετοιμάζει κατά τόπους μελέτες κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της ανάπτυξης των υπεράκτιων σε κάθε περιοχή
Στις προκλήσεις που δημιουργεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στα πλωτά αιολικά, αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, στο συνέδριο Clima 21.

"Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να μη χαθεί το θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον", τόνισε, καθώς  όπως είπε αναπτύσσονται ανάλογα σχέδια από πολλές χώρες. Είπε ότι το 2026  θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για το πρώτο  πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο στην Ανατολική Κρήτη και τόνισε ότι είναι σημαντικό να περιριστούν οι αντιδράσεις.

"Θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να πείσουμε τους τοπικούς φορείς ότι δεν θα επηρεάσουν τα υπεράκτια τον τουρισμό, σημείωσε, ενώ όπως αναφέρθηκε υπάρχουν αντιδράσεις από τους ξενοδόχους της περιοχής.  Επεσήμανε ότι τα πλωτά αιολικά θα αναπτυχθούν με σωστό σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών", ενώ τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση και στα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως σημείωσε  η ΕΔΕΥΕΠ ετοιμάζει κατά τόπους μελέτες κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της ανάπτυξης των υπεράκτιων σε κάθε περιοχή.

Όσον αφορά για το επόμενο βήμα για την προώθηση των σχεδίων για τα υπεράκτια, που είναι η υπογραφή της ΣΜΠΕ των υπεράκτιων πάρκων, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί  μετά τις ευρωεκλογές.

Αναφέρθηκε επίησς και στη σημασία ανάπτυξης τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας για τα υπεράκτια πάρκα. "Στην Ελλάδα μιλάμε για πλωτά αιολικά τα οποία έχουν υψηλό κόστος και γι αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και δίκτυο υποδομών κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 50% της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ανάπτυξη των υπεράκτιων να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 1,9 δις. ευρώ" είπε χαρακτηριστικά.

Προκλήσεις από την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Σχετικά με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αναφέρθηκε τόσο στην ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί, όσο και για τη σημασία να αυξηθεί η ζήτηση.

"Αν δεν ανεβάσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όλα αυτά που κάνουμε δεν έχουν κανένα νόημα" τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

"Η κατάσταση στην ενέργεια είναι συναρπαστική και πολύ απαιτητική", σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης. "Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται στην ενέργεια και στα μόρια για τα εναλλακτικά καύσιμα. Στις ΑΠΕ είμαστε 7η στον κόσμο. Μαζί με τα υδροηλεκτρικά  είμαστε στο 54% και κάνουμε και εξαγωγές ενέργειας".

Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα είναι ότι η εσωτερική αγορά είναι μικρή και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε εξαγωγές ενέργειας πρέπει να έχουμε και έσοδα από αυτές δηλαδή να μη γίνοναι σε αρνητικές τιμές.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα των περικοπών και των αρνητικών τιμών, σημείωσε, και "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παράγουμε φθηνή πράσινη ενέργεια για να μπορούμε να ανταγωνιστούμε την παραγωγή ενέργειας από άλλες χώρες".
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης