Τα «ηνία» της αγοράς καθαρής ενέργειας διεκδικεί η Shell

tags :
Τα «ηνία» της αγοράς καθαρής ενέργειας διεκδικεί η Shell
Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινούνται πέραν της επιδότησης, οι επενδυτές αναλαμβάνουν κινδύνους τιμών - Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πέρασαν δεκαετίες διαχειρίζοντας τις αγορές και την πολιτική
Η Royal Dutch Shell Plc, η μεγαλύτερη  πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, αναμένει ότι η τεχνογνωσία της στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων θα την καταστήσει ηγέτη στην αγορά και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας καθαρής ενέργειας.
Τα υπεράκτια αιολικά έργα προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και θα γίνουν "η ραχοκοκαλιά ενέργειας" για τις ευρωπαϊκές χώρες στη Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Mark Gainsborough, επικεφαλής των νέων ενεργειών της Royal Dutch Shell Plc.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν φυσικό πλεονέκτημα σε αυτή την επιχείρηση, αφού έχουν περάσει δεκαετίες μαθαίνοντας πώς να διαχειριστούν οικονομικούς, πολιτικούς και κινδύνους ανάπτυξης έργων, είπε.
Αυτό τους δίνει ένα πλεονέκτημα σε ό, τι αφορά τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι προτιμούν να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας ή κρατική στήριξη πριν προχωρήσουν.
Καθώς η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετατοπίζεται σε περισσότερα έργα χωρίς επιδοτήσεις, μπορεί οι καθιερωμένες πετρελαϊκές εταιρείες  να είναι εκείνες που μπορούν να χειριστούν τα «παιχνίδια» με  τον ανταγωνισμό για τις τιμές της αγοράς.
"Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και να είμαστε πραγματικοί παίκτες στη μετάβαση στην ενέργεια", δήλωσε ο Gainsborough στο Λονδίνο.
"Ο δυνητικά ενδιαφέρον μετασχηματισμός για αυτόν τον κλάδο και τις περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μετάβαση από τον κόσμο που εξαρτάται από τις επιδοτήσεις σε έναν κόσμο όπου αναλαμβάνει τον εμπορικό κίνδυνο,  για τον οποίο είμαστε πολύ συνηθισμένοι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο".
Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία ετοιμάζεται να κάνει ένα τεράστιο άλμα, τόσο από την άποψη της συμβολής της στο ηλεκτρικό δίκτυο όσο και από την κλίμακα διάτμησης των έργων της.
Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις της τεχνολογίας θα αυξηθούν σχεδόν τριπλάσια, σε 39,7 gigawatts, έως το 2020, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance.
 Ταυτόχρονα, νέες τεχνολογίες στροβίλων που αυξάνουν το μέγεθος και την αποδοτικότητα των ανεμόμυλων μετακινούν τη βιομηχανία προς τον ανταγωνισμό χωρίς επιδοτήσεις.
"Τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα και οι ζώνες προσφέρουν το μέγεθος που αναζητούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου", δήλωσε ο Keegan Kruger, αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance.
"Οι ανανεώσιμες πηγές με μικρότερη κλίμακα δεν θεωρούνταν πραγματικά αξίζουν τον κόπο και την προσπάθεια.
Επίσης, είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την υπεράκτια τεχνική πραγματογνωμοσύνη τους στη θάλασσα. "
Η Shell  κατέχει μερίδιο 50% σε αιολικό πάρκο 680 μεγαβάτ στα ολλανδικά ύδατα και επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμα της , σύμφωνα με τον Gainsborough.
Η Shell στρέφεται σε  πάρκα που είναι πάνω από 15 φορές μεγαλύτερα για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας και να μειώσουν το κόστος, είπε.
 «Αυτό που έχουμε μάθει από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ότι η κλίμακα έχει πραγματικά σημασία. Πρέπει να έχετε πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό από πολλούς παίκτες της αγοράς σήμερα. "
Οι κατασκευαστές πράσινης ενέργειας προσαρμόζονται στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να συνεργαστούν με περισσότερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στο μέλλον, σύμφωνα με τον John Pires, επικεφαλής της M & A και χρηματοδότησης έργων στη Northland Power Inc., μια εταιρεία με έδρα το Τορόντο που είναι κάτοχος της πλειοψηφικού πακέτου αιολικής ενέργειας του Gemini στην Ολλανδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης