Τελευταία Νέα

EY: Τα "ώριμα" αιολικά έργα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την τελευταία θέση στις επενδύσεις ΑΠΕ

EY: Τα
Άμεση προώθηση των αιολικών πάρκων, που μπορούν να επωφεληθούν από το καθεστώς των εγγυημένων τιμών έως τον Ιούνιο του 2018, προτείνει η Ernst & Young για να ανακτήσει η ελληνική αγορά δυναμισμό στις επενδύσεις ΑΠΕ. 
Η Ernst & Young παρουσιάσε μελέτη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την ελκυστικότητα σε επενδύσεις ΑΠΕ.
Το γεγονός αυτό  που σύμφωνα με την Ράνια Αικατερινάρη, εταίρο της ΕΥ Ελλάδας στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ, οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα του τελευταίου διαστήματος ως προς το θεσμικό πλαίσιο στήριξης των έργων ΑΠΕ, αλλά και στο μείζον πρόβλημα του ελλείμματος του λογαριασμού του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. 
Η κ. Αικατερινάρη αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεδομένου του πολύ καλού δυναμικού ΑΠΕ στη χώρα μας, και ειδικά στην αιολική ενέργεια, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να κατατάσσεται η Ελλάδα στην τελευταία θέση. Δυστυχώς, συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν αποτρέψει, ή καθυστερήσει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όπως και τη γρήγορη υλοποίηση ώριμων έργων, αλλά και την προώθηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ.»
«Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι το θεσμικό πλαίσιο, που το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο δημιουργώντας σημαντικές αβεβαιότητες (πρόσφατα ψηφίστηκε, μετά από την ολοκλήρωση μακράς διαβούλευσης, ο Ν. 4414/ 09.08.2016 για το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ), το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και το πώς αυτό ρυθμίζεται στο μέλλον, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον με την περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης».
Καταλήγοντας, η κα Αικατερινάρη σημείωσε: «Ήρθε ο καιρός να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων ΑΠΕ, ξεκινώντας από τα ώριμα έργα, και ειδικά αυτά που αφορούν αιολικά πάρκα με εξαιρετικό αιολικό δυναμικό, για τα οποία ισχύει ακόμη το καθεστώς των σταθερών εγγυημένων τιμών, αρκεί να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο 2018. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, όπως και το θέμα της χρηματοδότησης με ταχύτερες διαδικασίες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

ΗΠΑ στην πρώτη θέση της κατάταξης
 
Σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΥ, κορυφαία χώρα στον τομέα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Κίνα  και η Ινδία. Στην πρώτη δεκάδα, ξεχωρίζουν επίσης, οι Χιλή, Βραζιλία και Μεξικό, οι οποίες σημείωσαν σημαντική βελτίωση έναντι της προηγούμενης μέτρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναδυόμενες αγορές καταλαμβάνουν τις μισές από τις 40 θέσεις, ενώ μόλις πριν από μία δεκαετία, μόνο η Κίνα και η Ινδία μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις αναπτυγμένες αγορές, ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Είναι σαφές, αναφέρει η έρευνα της ΕΥ, ότι οι αναδυόμενες αγορές μετασχηματίζουν την ενεργειακή τους πολιτική με πρωτοφανείς ρυθμούς. Πέρυσι, για πρώτη φορά, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν εκείνες στις αναπτυγμένες, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική.
Σημειώνεται ότι για την κατάταξη των χωρών, ελήφθησαν υπ΄ όψιν τα ακόλουθα κριτήρια:
Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ενέργεια και το βαθμό στον οποίο μπορούν να καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές. 
Ο βαθμός στον οποίο οι ισχύουσες πολιτικές ενθαρρύνουν, ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Η ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων, όπως δίκτυα, μακροχρόνιες συμβάσεις και χρηματοδότηση.
Οι προοπτικές για τις επιμέρους μορφές ΑΠΕ.
Το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, η ευκολία του επιχειρείν και η μακροοικονομική σταθερότητα.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης