Τελευταία Νέα

Οι ΗΠΑ θέλουν να φορολογήσουν επιπλέον τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ΗΠΑ θέλουν να φορολογήσουν επιπλέον τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας
Ενώ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί, οι παραγωγοί των ΗΠΑ έχουν δει τις επιχειρήσεις τους να συρρικνώνονται, με 1.200 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί   
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινοποιήσει στα υπόλοιπα 163 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μία πρόταση για επιβολή φόρου στην εισαγόμενη ηλιακή ενέργεια, πρόταση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 29/5/2017.
Η κίνηση αυτή εντείνει την παγκόσμια μάχη για να κυριαρχήσουν στην ηλιακή βιομηχανία ενέργειας, η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Επειδή η παραγωγή έχει αυξηθεί, οι τιμές έχουν πέσει, κάτι που ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να επωφεληθούν από τις εύρωστες οικονομίες.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία συναγωνίζονται για την πρώτη θέση της αγοράς και ψάχνουν για οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου από τους αντιπάλους τους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΠΟΕ εκτίμησε ότι η Ινδία έκανε παράνομα διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ στις ηλιακή εξαγωγές, ενώ η Ινδία ξεκίνησε τη δική της καταγγελία της ΠΟΕ για τις ηλιακές επιδοτήσεις σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ.
Η ικανότητα ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική του πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump, βάζοντας την Κίνα και την Ινδία στην κορυφή, όπως έδειξε μια έκθεση από τη βρετανική εταιρεία λογιστών Ernst & Young, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ τέτοια προσωρινά τιμολόγια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προστατευθεί η βιομηχανία από μια ξαφνική, απρόβλεπτη και καταστροφική αύξηση των εισαγωγών.
Μια επιτροπή στις ΗΠΑ θα αποφασίσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου αν η βιομηχανία των ΗΠΑ έχει υποστεί «σοβαρή ζημία» και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Trump στις 13 Νοεμβρίου.
Έκθεση της εταιρείας Suniva έδειξε ότι ο όγκος των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 51,6% μεταξύ 2012 και 2016, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 62,8% από 5.1 τρισ. σε 8.3 τρισ. δολάρια.
«Η έκθεση δείχνει ότι η αύξηση των εισαγωγών έχει πάρει μερίδιο αγοράς από εγχώριους παραγωγούς και έχει οδηγήσει σε πτωχεύσεις, κλείσιμο εγκαταστάσεων, απολύσεις, και σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής επίδοσης της εγχώριας βιομηχανίας».
Η ίδια Suniva κήρυξε πτώχευση στις 17 Απριλίου 2017.
Ενώ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί, οι παραγωγοί των ΗΠΑ έχουν δει τις επιχειρήσεις τους να συρρικνώνονται, με 1.200 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί και μία μείωση 27% των μισθών στα τέσσερα χρόνια μέχρι το 2016.
Οι ηλιακές κυψέλες πήγαν από το σε 81,7% χωρητικότητας το 2014 σε 28,9% το 2016, αναφέρει η έκθεση.
«Τα δεδομένα στην αναφορά δείχνουν το εγχώριο μερίδιο αγοράς μειώθηκε από 21% το 2012 στο 11% το 2016, παρά την ανάπτυξη της αγοράς των ΗΠΑ ύψους 4 δις. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο.»

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης