H Κόστα Ρίκα διαθέτει το «καθαρότερο» ηλεκτρικό δίκτυο

H Κόστα Ρίκα  διαθέτει το «καθαρότερο» ηλεκτρικό δίκτυο
Η Λατινική Αμερική  κυριαρχεί στις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Με 5 εκατομμύρια ανθρώπους και χωρίς στρατό, η Κόστα Ρίκα δεν θεωρείται «η δύναμη». Τον τελευταίο καιρό, όμως, αυτή η χώρα στον ισθμό της Κεντρικής Αμερικής επέστησε την προσοχή σε μια λιγότερο προφανή αρετή: το καθαρότερο ηλεκτρικό δίκτυο του ημισφαίριου.
Το 2016, περισσότερο από το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προήλθε από την υδροηλεκτρική ενέργεια, τον άνεμο, τον ήλιο, τη βιομάζα και ακόμη και από τη γεωθερμική ενέργεια (από τα ηφαίστεια).
Σύμφωνα  με το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) τα έθνη της Καραϊβικής έχουν καθιερωθεί οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
 Περισσότερο από το ένα τέταρτο της πρωτογενούς ενέργειας της περιοχής προέρχεται τώρα από ανανεώσιμες πηγές – υψηλότερα  από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Η εξάπλωση της ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να αποτελέσει διπλή νίκη για τη Λατινική Αμερική, οδηγώντας σε ένα καθαρότερο, πιο έξυπνο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Μεγάλο μέρος των  κρατικών σχεδιασμών αφορούν δαπανηρές πετρελαιοφόρες πηγές και τεράστια  έργα  υδροηλεκτρικής ενέργειας (που είναι ανανεώσιμη αλλά όχι πάντα πράσινη), αλλά η ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «απολαμβάνει» ελάχιστα κίνητρα και συχνά σκανδιναβικά ρυθμιστικά πλαίσια.
Ως αποτέλεσμα, η καθαρή ενέργεια έπρεπε να ανταγωνιστεί για να επιβιώσει σε ένα σκληρό επιχειρησιακό μοντέλο.
Με εξαίρεση την  Petrobras, το βραζιλιάνο η καθαρή ενέργεια είναι σχεδόν «αδύναμη» από τη διαφθορά. Στη Λατινική Αμερική, η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ ανοιχτή. Δεν υπάρχει Solarbras ή Windmex για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.
Από το 2010 έως το 2016, περισσότερο από το 40% των "εκκολαπτόμενων επενδύσεων" αφορούσε τοπικές πρωτοβουλίες καθαρής.
Μόνο  αναπτυσσόμενη αγορά της Βραζιλίας άντλησε 53 δις. δολάρια. Αυτό καθιστά τη Λατινική Αμερική   μία από τις πιο φιλικές αγορές  καθαρής ενέργειας στον κόσμο ως προς το διεθνές κεφάλαιο, ανέφερε η BNEF τον Μάρτιο.
Η Βραζιλία ήταν ο  πρώτος παραγωγός βιοκαυσίμων.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η αιθανόλη που έχει καθαρή καύση αντικατέστησε 2,4 δις.βαρέλια πετρελαίου (κοντά στην ετήσια παραγωγή της Βραζιλίας) και περιόρισε κατά  1 δις. τόνους διοξειδίου του άνθρακα  τις εκπομπές στην  ατμόσφαιρα,  δήλωσε ο εμπειρογνώμονας ενέργειας José Goldemberg, πρόεδρος του ερευνητικού ιδρύματος του Σάο Πάολο
Όπως και σε άλλες περιοχές, , ο ενθουσιασμός της Λατινικής Αμερικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει υποχωρήσει.
Η ανακάλυψη της Βραζιλίας για πετρέλαιο στη ν υφαλοκρηπίδα - ένα "κερδοφόρο λαχείο", ε’ιχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva
Η Βραζιλία δεν εγκατέλειψε ποτέ την υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά η εξάρτηση από το πετρέλαιο, ειδικά όταν πέφτουν οι τιμές, έχει «διψάσει» το ηλεκτρικό δίκτυο.
Το 2012, μόλις το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν θερμικής. Ωστόσο, μέχρι το 2014, η Βραζιλία άντλησε σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας από τις θερμικές εγκαταστάσεις, οι οποίες καίουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, άνθρακα ή φυσικό αέριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης