Τελευταία Νέα

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της πρώτης δημοπρασίας για φωτοβολταικά έργα

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της πρώτης δημοπρασίας για φωτοβολταικά έργα
Η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη και αναμένει η εκδήλωση συμμετοχής να ξεπεράσει κατά 40% την δημοπρατούμενη ισχύ
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία της πρώτης  δημοπρασίας για την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της προκήρυξης. 
Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και προβλέπει δυο βασικά στάδια προετοιμασίας με στόχο τη διενέργεια της δημοπρασίας στις 12 Δεκεμβρίου.
Το πρώτο στάδιο που περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των συμμετεχόντων θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου. και αποτελεί καινοτομία του διαγωνισμού ότι το σύνολο των αιτήσεων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. 
Στο δεύτερο στάδιο θα οριστεί ακριβώς η ισχύς που θα δημοπρατηθεί σε κάθε κατηγορία με στόχο το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος να ανέλθει σε 40 MW.
Η κατανομή των ποσοτήτων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή. 
Η ΡΑΕ προκειμένου να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της διαδικασίας θα προχωρήσει στη διενέργεια της δημοπρασίας μόνο εφόσον τα αιτήματα συμμετοχής ξεπερνούν κατά 40% της ισχύος που δημοπρατείται σε κάθε κατηγορία. 
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος  που στην προκήρυξη δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένη η ισχύς που θα διατεθεί σε κάθε μια από τις κατηγορίες, αλλά περιγράφεται το εύρος.
Ο προσδιορισμός θα γίνει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή όλοι οι ενδιαφερόμενοι.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής για τη μεγάλη κατηγορία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εγκαταστάσεις ισχύος 24 MW.  
Στη δημοπρασία συμμετέχουν δύο  κατηγορίες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα : 
Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής και είναι τα λεγόμενα μικρά έργα με ισχύ έως 1MW.
Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που υποχρεούνται σε λήψη Άδειας Παραγωγής δηλαδή τα μεγαλύτερα έργα με ισχύ άνω του 1MW.
Η συνολική δηµοπρατούµενη ισχύς θα κατανεμηθεί στις δυο κατηγορίες ως εξής: 
4 - 7 MW σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής 
33 - 36 MW σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που υποχρεούνται σε λήψη Άδειας Παραγωγής.
Η ακριβής δηµοπρατούµενη ισχύς ανά κατηγορία θα οριστικοποιηθεί με απόφαση της ΡΑΕ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της διαδικασίας δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη.    
Η ανώτατη επιτρεπόµενη τιµή υποβολής προσφοράς στο πλαίσιο της Πιλοτικής Ανταγωνιστικής Διαδικασίας έχει οριστεί  σε 104 €/MWh για τις εξαιρούµενες από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, και σε 94 €/MWh γι αυτές που υποχρεούνται σε λήψη άδειας παραγωγής.
Για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που θα επιλεγούν µέσω της Πιλοτικής Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, η ενεργοποίηση της σύνδεσης (θέση σε κανονική ή δοκιμαστική λειτουργία) κατά περίπτωση πρέπει, να γίνει εντός 18 µηνών από την οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος της διαδικασίας για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις µε ισχύ ≤1MW  και 24 µηνών από την οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος της διαδικασίας για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις µε ισχύ >1MW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την εξέλιξη της δημοπρασίας, που θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και εφόσον επιτύχει θα εφαρμοστεί για όλες τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ παρακολουθούν στενά στελέχη της EBRD καθώς θεωρείται εξαιρετικά καινοτόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος της EBRD είναι αν εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοσδότησης έργων που θεωρούνται βιώσιμα, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προτείνει οι ίδιοι την τιμή την οποία θέλουν για να κριθεί είναι βιώσιμη η επενδυση τους.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης