Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

WindEurope : Επιβράδυνση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας φέτος στην Ευρώπη

tags :
WindEurope : Επιβράδυνση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας φέτος στην Ευρώπη
Περίπου το 80% της επενδυτικής δραστηριότητας προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία.
Οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2017.
Οι επενδύσεις σε νέους αιολικούς σταθμούς στην Ευρώπη  σημείωσαν  σημαντική άνοδο πέρυσι, αλλά η δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2017, καθώς οι κυβερνήσεις αναθεωρούν τις πολιτικές επιδότησης και οι τιμές μειώνονται.
Τα νέα έργα προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους 43 δις ευρώ (47 δις. δολ.) το 2016, αυξημένα κατά 22% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση  της WindEurope στις Βρυξέλλες. Οι επενδύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε  σχέση με το προηγούμενο έτος που  κυμάνθηκαν  20 δισ. Ευρώ.
Η ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2017, επειδή οι κυβερνήσεις υιοθετούν ενεργειακές δημοπρασίες και απομακρύνονται από τα τιμολόγια τροφοδότησης.
Η Γερμανία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δημοπρασίας τον Απρίλιο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε το διαγωνισμό για την αιολική ενέργεια.
Οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Ισπανία θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχους διαγωνισμούς τους επόμενους μήνες.
Οι επενδύσεις επίσης μειώνονται καθώς οι τιμές υποχωρούν, δήλωσε ο Joel Meggelaars, εκπρόσωπος της WindEurope.
"Σήμερα, χρειάζεστε λιγότερες επενδύσεις για να έχουμε ένα παρόμοιο επίπεδο αποδοτικότητας", δήλωσε ο Meggelaars. "

Το περασμένο έτος οι μεγαλύτερες αιολικές και υπεράκτιες αιολικές μονάδες της ηπείρου πήραν την τελική έγκριση τον Φεβρουάριο, για το έργο 1-GW Fosen στη Νορβηγία και το Hornsea 1, στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Περίπου το 80% της επενδυτικής δραστηριότητας προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία.

Τα επίπεδα αναχρηματοδότησης αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά, καθώς τα επιτόκια αναγκάζουν τους υπεύθυνους ανάπτυξης έργων και τους ιδιοκτήτες να αναζητήσουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.
Οι περισσότερες συμφωνίες αναμένονται στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 Η Ισπανία μπορεί επίσης να σημειώσει κάποια δραστηριότητα, καθώς οι επενδυτές ξανακερδίζουν την εμπιστοσύνη μετά από  τις περικοπές των αναδρομικών επιδοτήσεων που μειώθηκαν στην αγορά, σύμφωνα με την WindEurope.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης