Οι μέθοδοι και οι τιμές που εξετάζει η ΡΑΕ για τις πρώτες δημοπρασίες στα φωτοβολταικά - Ποιά είναι η Yankee και ποιά η Dutch

Οι μέθοδοι και οι τιμές που εξετάζει η ΡΑΕ για τις πρώτες δημοπρασίες στα φωτοβολταικά - Ποιά είναι η Yankee και ποιά η Dutch
Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει έως τις 9 Νοεμβρίου με ανώτατες τιμές προσφοράς τα 94 και 104 ευρώ ευρώ ανά MWh για την εγκατάσταση 40MW.
Με ανώτατες τιμές προσφοράς τα 94 και 104 ευρώ/MWh, για κάθε μια από τις δυο κατηγορίες εγκαταστάσεων (άνω του 1 MW και κάτω του 1 MW), που μπορούν να πάρουν μέρος στην διαγωνιστική διαδικασία, θα  γίνει στις αρχές Νοεμβρίου από τη ΡΑΕ η πρώτη δημοπρασία ισχύος για φωτοβολταϊκά έργα.
Πρόκειται για την πρώτη πιλοτική διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται στο εξής για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ (ν. 4414/16). 
Η πρώτη εφαρμογή του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ αφορά την εγκατάσταση 40 MW φωτοβολταϊκών και θα γίνει μέσω της δημοπράτησης ισχύος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έως την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016. 
Θα δημοπρατηθεί ισχύς για δύο κατηγορίες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Η πρώτη αφορά φωτοβολταϊκά που έχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού με ισχύ άνω του 1 MW και η δεύτερη κατηγορία αφορά φωτοβολταϊκά που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδεια παραγωγής.
Η ισχύς θα έχει όριο το 20% της δημοπρατούμενης.
Σε περίπτωση που η ισχύς των  φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων  που επιλεγούν σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες είναι χαμηλότερη της αρχικά δημοπρατούμενης ισχύος της αντίστοιχης κατηγορίας, τότε υπάρχει η δυνατότητα κατανομής της αδιάθετης ισχύος μεταξύ των δύο κατηγοριών, καθώς στόχος είναι να δημοπρατηθεί όλη η ισχύς.
Η διαδικασία προβλέπει ανώτατη τιμή προσφοράς, που έχει οριστεί στα 94 ευρώ/MWh για την πρώτη κατηγορία με τα φωτοβολταϊκά άνω του 1 MW και στα 104 ευρώ/MWh για τις εγκαταστάσεις της δεύτερης κατηγορίας, ισχύος κάτω του 1 MW.
H μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς ανά υποβαλλόμενη προσφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 MW, ενώ για τη συμμετοχή στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία προβλέπεται παράβολο ύψος 500 ευρώ ανά αίτηση.

Χρονικές δεσμεύσεις και τύποι δημοπρασιών


Όσοι επιλεγούν θα είναι υποχρεωμένοι να ενεργοποιήσουν τη σύνδεση με το σύστημα ή να θέσουν την εγκατάσταση σε δοκιμαστική λειτουργία σε διάστημα 24 μηνών από την οριστική κατακύρωση για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με ισχύ άνω του 1 MWp και εντός 18 μηνών από την οριστική κατακύρωση της διαδικασίας για φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος ως και 1 MWp.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει σύμβαση σύνδεσης σε ισχύ ή οριστική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ με την προϋπόθεση ότι έχει προσκομίσει την εγγυητική επιστολή, που προβλέπει ο νόμος 4152/13 ή ο νόμος 4062/12.
Η μορφή της διαδικασίας και ο τύπος της θα καθοριστούν από τη ΡΑΕ, η οποία εξετάζει δύο τύπους δημοπρασιών:
- Pay as Bid (πληρωμή με βάση την προσφορά): Ο κάθε συμμετέχων θα παίρνει την τιμή με βάση την οποία κέρδισε στην ανταγωνιστική διαδικασία
- Pay as clear (πληρωμή με βάση την οριακή επιτυχημένη προσφορά): ‘Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν την τιμή του τελευταίου επιτυχόντα (την υψηλότερη τιμή), ανεξάρτητα από την τιμή που οι ίδιοι δήλωσαν στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας.
Σε ότι αφορά τις διαδικασίες του διαγωνισμού η ΡΑΕ εξετάζει την έκδοση απόφασης με τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, στο πλαίσιο των οποίων είναι πιθανόν να προβλέπεται η υποβολή αίτησης με τα δικαιολογητικά του συμμετέχοντα κλπ.
Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα οι αιτήσεις να μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά.
Στη συνέχεια κάθε αίτηση θα αξιολογείται και κατόπιν θα εκδίδεται κατάλογος με τα ονόματα των συμμετεχόντων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει ανοικτό το εάν η προκήρυξη θα δίνει το δικαίωμα στους συμμετέχοντες να καταθέτουν μία μόνον προσφορά, ή αν η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με περισσότερες από μια προσφορές.
Η επιλογή της ηλεκτρονικής δημοπράτησης εμπεριέχει δυσκολίες καθώς πρόκειται για πολύ μικρά έργα διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα με πολλούς συμμετέχοντες. 
Πάντως στην περίπτωση που θα επιλεγεί η ηλεκτρονική δημοπράτηση εξετάζονται δύο είδη δημοπρασιών: 
Η Yankee που επιτρέπει να δεις την συμπεριφορά των αγοραστών, διότι δίνει το δικαίωμα σε όλους να διεκδικήσουν την ποσότητα που επιθυμούν με βάση τις πληροφορίες που έχουν στην οθόνη τους (βλέπουν την χαμηλότερη τιμή και τη θέση τους –ranking-), δηλ. έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης ποσότητας συνεχώς.
Η Dutch όπου ο αγοραστής βάζει και την παράμετρο «άγνωστο το πότε θα χτυπήσει ο ανταγωνισμός» και αυτό τον οδηγεί είτε να δώσει προσφορά στην υψηλότερη τιμή που έχει υπολογίσει, είτε να ρισκάρει και πιθανά να χάσει τελείως την ποσότητα. Σε περίπτωση που υπάρχουν ένας ή περισσότεροι ισχυροί αγοραστές και η διαδικασία επιτρέπει την διεκδίκηση όλης της ποσότητας, η χρήση της Dutch μπορεί να αποβεί μοιραία για τους μικρούς παίκτες οι οποίοι ενδέχεται να μην προλάβουν να υποβάλλουν ούτε μία προσφορά.


www.worlenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης