Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κατάργηση του net metering και προτεραιότητας ένταξης των ΑΠΕ στο σύστημα ζητούν ACER και CEER

Κατάργηση του net metering και προτεραιότητας ένταξης των ΑΠΕ στο σύστημα ζητούν ACER και CEER
Οι δύο οργανισμοί ζητούν από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσουν τρία πρόσθετα μέτρα, που δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση του πακέτου που είναι επίσης γνωστό ως «Χειμερινό Πακέτο»
Δραστικές αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της ΕΕ, ACER και CEER, στο πλαίσιο των προτάσεων τους επί του «Πακέτου Καθαρής Ενέργειας 2020-2030» της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, οι δύο οργανισμοί στη «Λευκή Βίβλο» που συνέταξαν για τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζητούν από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσουν τρία πρόσθετα μέτρα, που δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση του πακέτου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «Χειμερινό Πακέτο» και τα οποία θεωρούνται απαραίτητα.
Το πρώτο μέτρο είναι, να μην υπάρχει προτεραιότητα ένταξης των μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και χρόνου λειτουργίας.
Αυτό όπως υπογραμμίζουν οι δύο οργανισμοί, θα επέτρεπε τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ όλων των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται, είναι η κατάργηση του net metering, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα εξασφάλιζε, ότι οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, αντικατοπτρίζουν στα κόστη τόσο των δικτύων, όσο και του συστήματος παραγωγής.
Το τρίτο μέτρο που προτείνουν ACER και CEER, είναι η κατάργηση του μέτρου που περιλαμβάνεται στο πακέτο, το οποίο προβλέπει αποζημίωση ύψους 90% για τις περιπτώσεις περικοπής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν «οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν τις προτάσεις για αποζημιώσεις που καταβάλλονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες περιορίζονται όταν υπάρχει συμφόρηση στα δίκτυα, σε τιμές που προσδιορίζονται από την αγορά και όχι με βάση την τεχνολογία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης