Τελευταία Νέα

Προάγγελος επενδύσεων σε αιολικά – φωτοβολταϊκά οι διαγωνισμοί αδειοδότησης νέων έργων

Προάγγελος επενδύσεων σε αιολικά – φωτοβολταϊκά οι διαγωνισμοί αδειοδότησης νέων έργων
Εκτιμάται πως η θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επενδύσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα των αιολικών πάρκων
Εντός του Μαΐου αναμένεται να υποβληθεί επισήμως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο εφαρμογής του νέου καθεστώτος στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.
Το ελληνικό σχέδιο αφορά μόνο τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά για τα οποία μάλιστα προβλέπονται δυο εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα στο καθεστώς της δημοπρασίας δεν εντάσσονται τα μεμονωμένα αιολικά κάτω των 3 MW, καθώς και οι λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες» κάτω των 6 MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν στα χέρια τους αναλυτικό κείμενο πρότασης που εκπονήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκονται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν προκειμένου το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί να τύχει άμεσης έγκρισης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, μέχρι τον Απρίλιο του 2017 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το νέο πλαίσιο για την υποστήριξη των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας.
Επίσης στο κείμενο του Μνημονίου προβλέπεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι πιλοτικές δημοπρασίες για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κάτι το οποίο ωστόσο έχει γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Το κείμενο του Μνημονίου καταλήγει για το θέμα αυτό ότι η πλήρης διαδικασία δημοπράτησης θα καθοριστεί και θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές  

Μάλιστα όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει μιλήσει για «τρομερό ενδιαφέρον» για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια που θα φέρουν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι από το ελληνικό σχέδιο εξαιρούνται των διαγωνιστικών διαδικασιών οι άλλες τεχνολογίες (βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά κλπ) πλην των φωτοβολταϊκών και των αιολικών, ενώ προβλέπεται ότι οι διαγωνισμοί θα είναι ξεχωριστοί για κάθε τεχνολογία.
Εφόσον δοθεί η έγκριση από την Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο, το ΥΠΕΝ θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση όσον αφορά την εφαρμογή των ανταγωνιστικών διαδικασιών (πόσοι γύροι θα γίνουν, με ποιους όρους κ.λπ.).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης