Η Σαουδική Αραβία «βλέπει» 7.000 θέσεις εργασίας στην ηλιακή ενέργεια έως το 2020

Η Σαουδική Αραβία «βλέπει» 7.000 θέσεις εργασίας στην ηλιακή ενέργεια έως το 2020
Τρεις δημοπρασίες έχουν προγραμματιστεί για 3,45 gigawatts φωτοβολταϊκών - Στόχος είναι να μειωθεί η εγχώρια κατανάλωση αργού, ντίζελ και καυσίμου
Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και μια τοπική μεταποιητική βιομηχανία που θα μπορεί να εξάγει προϊόντα στον κόσμο, μειώνοντας την εγχώρια ζήτηση για αργό πετρέλαιο στη διαδικασία.
Σύμφωνα με το Bloomberg  το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων απαιτεί από τους υποψήφιους που επιθυμούν να κατασκευάσουν μέχρι το 2020 περίπου 3,45 γιγαβάτ ηλιακών και αιολικών πάρκων να ξοδέψουν το 30% του κεφαλαίου που επενδύουν σε εγχώριους εργαζόμενους και εταιρείες, δήλωσε ο Turki al-Shehri, επικεφαλής των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα επενδύσεων του βασιλείου.
"Θέλουμε να δημιουργήσουμε αξία", δήλωσε ο Al-Shehri σε συνέντευξή του στη συνδιάσκεψη  του Bloomberg New Energy Finance στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 25/4/2017. "Δεν θέλουμε απλώς να φέρουμε εταιρείες που δημιουργούν εγκαταστάσεις παραγωγής με πολύ υψηλό ασφάλιστρο, το οποίο ο καταναλωτής θα καταλήξει να πληρώσει.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οτιδήποτε δημιουργείται είναι ανταγωνιστικό, ότι μπορούν οι εξαγωγές να είναι ανταγωνιστικές παγκοσμίως ".
Οι δηλώσεις αυτές  δείχνουν τη σημασία του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια χώρα  που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Με τον αυξανόμενο πληθυσμό και την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η Σαουδική Αραβία αναζητά νέο ενεργειακό εφοδιασμό για να εξασφαλίσει ότι  το περισσότερο από το πετρέλαιο της φτάνει στις εξαγωγικές αγορές αντί να καταναλώνεται στη χώρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρμόδιοι υπουργοί εργάζονται σε μια δεύτερη δημοπρασία συμβάσεων αγοράς ενέργειας για τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα χορηγούν κρατικά εγγυημένα συμβόλαια μέχρι και 25 χρόνια.
Το τρέχων πρόγραμμα αφορά  1.02-gigawatt στο τέλος του έτους, και ακολουθεί την δημοπρασία  των  700 megawatt.
Συμβάσεις άλλων 1,73 gigawatts   θα ανατεθούν σε έναν τρίτο γύρο εγκαίρως, προκειμένου  να επιτευχθεί ο στόχος για το 2020, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι συμβάσεις αφορούν τόσο τους ηλιακούς όσο και τους αιολικούς σταθμούς.
Το υπουργείο προσφέρει γη και τη σύνδεση με το δίκτυο για τα έργα, απαιτώντας από τους επενδυτές να κατασκευάσουν μόνο τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επικεντρώνεται σε τοποθεσίες όπου μπορεί να εκτοπίσει τα πιο ακριβά καύσιμα - ντίζελ, βαρύ μαζούτ και μορφές αργού πετρελαίου που η Σαουδική Αραβία καταναλώνει τώρα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Αλλά η φιλοδοξία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπερβαίνει τις ενεργειακές ανάγκες.
Πρόκειται επίσης για την ώθηση της τοπικής βιομηχανίας για την κατασκευή προϊόντων που μπορεί να εξαγάγει η χώρα, βοηθώντας την κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο της, να διαφοροποιήσει την οικονομία από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κτίρια τραπεζών, την τουριστική βιομηχανία και  τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας, μερικά από τα οποία θα προέρχονται από την πώληση μετοχών   της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Arabian Oil Co. ή της Aramco.
Οι κανόνες της τρέχουσας δημοπρασίας θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς οι σαουδαραβικές εταιρείες αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους.
Μετά την καθυστέρηση στην αρχή του έτους , ο Al-Shehri δήλωσε ότι το ηλιακό πρόγραμμα επανέρχεται  υπό την άμεση διαχείριση του υπουργείου ενέργειας  και το  γραφείο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το γραφείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο υπό την καθοδήγηση του υπουργού Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Aramco, της KaCare και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Saudi Electric Co.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης