ΣΕΑΠΕΚ: Η Κύπρος έχει πολύ δρόμο για να πιάσει το στόχο για τη χρήση ΑΠΕ έως το 2020

ΣΕΑΠΕΚ: Η Κύπρος έχει πολύ δρόμο για να πιάσει το στόχο για τη χρήση ΑΠΕ έως το 2020
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ σημειώνει ότι «η Κύπρος βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 13% για κάλυψη αναγκών στην ηλεκτροπαραγωγή, τη θέρμανση και ψύξη και τις μεταφορές από ΑΠΕ με τον στόχο που τέθηκε να είναι στο 20%».
«Καμπανάκι κινδύνου» για το ενδεχόμενο να κληθεί η Κύπρος να πληρώσει πρόστιμα, εάν δεν επιτύχει τον εθνικό στόχο που τέθηκε από την ΕΕ για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2020, έκρουσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) Φάνος Καραντώνης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να καλύψουμε τον εθνικό στόχο που τέθηκε από την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 13% για κάλυψη αναγκών στην ηλεκτροπαραγωγή, τη θέρμανση και ψύξη και τις μεταφορές από ΑΠΕ με τον στόχο που τέθηκε να είναι στο 20%».
Υπενθύμισε δε, ότι από το 2020 και μετά τα καινούργια δημόσια κτήρια θα πρέπει να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια θέση πάρκινγκ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ο Σύνδεσμος υπέβαλε τις προτάσεις για περαίτερω προώθηση των ΑΠΕ στην Κύπρο, τονίζοντας ότι επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ.
«Τα στοιχεία δείχνουν, ότι θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των στόχων, που έχουν τεθεί ανά κατηγορία.
Για παράδειγμα, υπολογίζουμε περισσότερη βιομάζα από ό,τι θα μπορούσε η Κύπρος να παράξει, καθώς δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε λύματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραντώνης.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εισηγείται, ότι θα πρέπει να σταματήσει η καταβολή τέλους ΑΠΕ από ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές.
«Γιατί να πληρώνεις για την ενέργεια που παράγεις και δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ.
Μια άλλη εισήγηση του Συνδέσμου είναι η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από τη διεύρυνση του καθεστώς Net Metering στις επιχειρήσεις μέχρι 20kWp, αλλά και ο εκσυγχρονισμός σχεδίου Αυτοπαραγωγής για μερική εκμετάλλευση της εγχεόμενης ενέργειας προς το Δίκτυο και αναθεώρηση τελών Αυτοπαραγωγής.
Ο Σύνδεσμος τονίζει, ότι διαφωνεί με τη διοχέτευση ενέργειας κατά την ώρα που δεν λειτουργεί κάποια επιχείρηση χωρίς την ανάλογη οικονομική εκμετάλλευση και εισηγείται, όπως καταμετρηθεί η ενέργεια που παράγεται και να πιστωθεί στις επιχειρήσεις στο ήμισυ.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καραντώνης τονίζει, ότι θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα, όπως μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε εφαρμογές συστημάτων ΑΠΕ στις κατοικίες, αλλά και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για χρήση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για θέρμανση-ψύξη και στις μεταφορές.
«Η παροχή κινήτρων, χορηγιών και σχεδίων (net metering) για ενθάρρυνση και προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ παρέμεινε στάσιμη, γι’ αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα συμβάλουν στην προώθηση του τομέα.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα στην ΕΕ ώστε να τονωθεί η αγορά των ΑΠΕ», επεσήμανε.
Τέλος ο κ. Καραντώνης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα θέσπισης Σχεδίου Δράσης για χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης