Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανία: Ένα παλιό ορυχείο άνθρακα μετατρέπεται σε γιγαντιαία μονάδα ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Γερμανία: Ένα παλιό ορυχείο άνθρακα μετατρέπεται σε γιγαντιαία μονάδα ηλιακής και αιολικής ενέργειας
To ανθρακωρυχείο Prosper-Haniel πρόκειται να κλείσει το 2018 -  Αναγκαία η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας για την εξισορρόπηση των ανανεώσιμων πηγών
Ένα ανθρακωρυχείο στη Γερμανία που λειτουργεί για σχεδόν μισό αιώνα, θα πάρει νέα ζωή καθώς πρόκειται να μετατραπεί σε μια γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται να μετατρέψει το ορυχείο λιθάνθρακα  Prosper-Haniel σε 200 μεγαβάτ αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρική δεξαμενή, η οποία θα δρα σαν μπαταρία και θα έχει αρκετή χωρητικότητα για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 400.000 σπίτια, δήλωσε ο κυβερνήτης Hannelore Kraft.
Η πόλη Bottrop, όπου οι κάτοικοι εργάζονται στο ορυχείο των 600 μέτρων (1.969 πόδια) από το 1974, θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας της χώρας, δήλωσε ο κυβερνήτης.
Η απόφαση της Γερμανίας να μετατρέψει ένα ορυχείο άνθρακα σε ένα σταθμό αντλείται-υδρο-αποθήκευσης μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από την στροφή στην καθαρή ενέργεια.
Σε τοπικό επίπεδο, η μονάδα θα εξακολουθήσει να έχει οικονομική δραστηριότητα σε μια περιοχή όπου γενιές εργαζομένων έχουν στηριχθεί από τα ορυκτά καύσιμα για την επιβίωσή τους ενώ σε περιφερειακό επίπεδο βοηθά να διατηρηθεί η ηλεκτρική ισχύ ακόμα και όταν ο άνεμος δεν φυσά ή ο ήλιος δεν λάμπει.
Έχουμε μια βιώσιμη και αποδοτική αποθήκευση, δήλωσε ο Kraft σε μια ομιλία στο Ντίσελντορφ.
Επίσης και άλλα ορυχεία μπορεί να ακολουθήσουν το Prosper-Haniel, καθώς είναι αναγκαία η αποθήκευση σε βιομηχανική κλίμακα, με σκοπό να διπλασιασθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα σε 30% έως το 2025, δήλωσε .



Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία παράγει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας  που προέρχεται από τη χρήση πεπαλαιωμένων μονάδων άνθρακα.
Αλλά καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει τη λεγόμενη Energiewende, την ενεργειακή μετάβαση, η ανάγκη για μεγαλύτερη και καλύτερη αποθήκευση έχει γίνει πιο απαραίτητη.
Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία,  το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, συμβάλλει με το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας, είναι η έδρα επιχειρήσεων κοινής ωφελείας - RWE AG, EON SE, STEAG GmbH, Uniper SE και Innogy SE – και έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τον άνθρακα.
Οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν  στο κλείσιμο των παλαιότερων μονάδων άνθρακα της Γερμανίας που ανήκουν στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 27 αιτήσεις για το κλείσιμο κυρίως ηλικιωμένωνμονάδων άνθρακα και συγκροτημάτων φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 6,6 γιγαβάτ, ή αρκετή ισχύ για 13 εκατομμύρια κατά μέσο όρο τα σπίτια,  σύμφωνα με τα στοιχεία του BNetzA.
Στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο Prosper-Haniel,- περιλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen και το ορυχείο RAG AG-  είναι πεπεισμένοι ότι το ορυχείο είναι κατάλληλο για να γίνει μια μονάδα αποθήκευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου κατάσταση Περιβάλλοντος Frank Seidlitz.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης