Τελευταία Νέα

EBRD: 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα

tags :
EBRD: 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα
Ένα από τα πρώτα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εξετάζει να χρηματοδοτήσει η EBRD είναι  η κατασκευή αιολικού πάρκου, ισχύος 43 MW από τη Volterra
Χρηματοδότηση ύψους έως 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα  ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η χρηματοδότηση αφορά επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ενίσχυση της δυναμικής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να αυξηθεί αποδοτικότητα, να περιοριστούν οι απώλειες και να ενταχθούν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.
Ένα από τα πρώτα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εξετάζει να χρηματοδοτήσει η EBRD είναι  η κατασκευή αιολικού πάρκου, ισχύος 43 MW από τη Volterra, ελληνική επιχείρηση ανανεώσιμων που ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία J&P ΑΒΑΞ.
Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την EBRD θα μειώσουν τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 500.000 τόνους, ενώ θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.
Η EBRD τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, ότι η έγκριση του χρηματοδοτικού πλαισίου έως 300 εκατ. ευρώ έγινε μετά τη θέσπιση του νέου μηχανισμού ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 2016, που προβλέπει για πρώτη φορά τη διενέργεια διαγωνισμών για τις νέες μεγάλες μονάδες ΑΠΕ αντί της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.
Ο νέος μηχανισμός υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η EBRD έχει ως στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και χρηματοδότηση για την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η βιομάζα και η γεωθερμική ενέργεια.
Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας εν μέσω της κρίσης χρέους.
 Μέχρι τώρα έχει επενδύσει περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ σε 17 έργα στον οικονομικό κλάδο, αλλά και στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και των αγροτικών επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης