IEA: Σύντομα οι ΑΠΕ θα γίνουν μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο από τον άνθρακα

IEA: Σύντομα οι ΑΠΕ θα γίνουν μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο από τον άνθρακα
Μέρος της αύξησης οφείλεται στην μείωση του κόστους φωτοβολταϊκών πάνελ και αναμογεννητριών
Περίπου 500.000 φωτοβολταϊκά πάνελ ημερησίως εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2015, καταρρίπτοντας το ρεκόρ παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και φέρνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πάνω από τον άνθρακα ως μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ισχύος στον κόσμο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Μέρος της αύξησης οφείλεται στην μείωση του κόστους φωτοβολταϊκών πάνελ και αναμογεννητριών, όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol.
Το μέσο κόστος της παγκόσμιας παραγωγής για τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 30% μεταξύ 2010 και 2015, ενώ για τις μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ μειώθηκε απότομα κατά τα 2/3.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το κόστος είναι πιθανό να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 15% για την αιολική ενέργεια και κατά 25% για την ηλιακή ενέργεια τα επόμενα 5 χρόνια.
Το 2015 κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 153 GWH.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, το 2015 οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παρείχαν κοντά στο 39% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ οι ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, αντιπροσώπευαν το 23%.
Ο οργανισμός πάντως προβλέπει, ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί στο 28% έως το 2021, δηλαδή θα ισοδυναμεί με τον σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα στις ΗΠΑ και την ΕΕ μαζί.
Αναθεωρώντας τις προβλέψεις του, ο Οργανισμός εκτιμά ότι οι ΑΠΕ θα αυξηθούν κατά 13% περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση μεταξύ 2015 και 2021, κυρίως λόγω της ισχυρότερης υποστήριξης των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και το Μεξικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης