Τελευταία Νέα

Με μηνύσεις για υπεξαίρεση απειλούν την ΔΕΗ τα φωτοβολταϊκά - Και ο ΛΑΓΗΕ στο στόχαστρο

Με μηνύσεις για υπεξαίρεση απειλούν την ΔΕΗ τα φωτοβολταϊκά - Και ο ΛΑΓΗΕ στο στόχαστρο
Στους παραγωγούς οφείλονται περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στις πληρωμές φθάνει σήμερα τους επτάμισυ μήνες
Αποφασισμένοι να επισπεύσουν και να κλιμακώσουν τα νομικά μέτρα που έχουν ήδη σχεδιάσει σε βάρος της ΔΕΗ, είναι πλέον οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταικά μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Πλέον είναι αποφασισμένοι να στραφούν ακόμη και κατά του ΛΑΓΗΕ, αλλά και με μηνύσεις για υπεξαίρεση σε βάρος της διοίκησης της ΔΕΗ. Μάλιστα έχουν λάβει νομικές γνωματεύσεις ότι δικαιούνται να κάνουν κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι οι οφειλές της ΔΕΗ δεν είναι προς τους ίδιους του παραγωγούς ηλεκτρισμού από φωτοβολταικά, αλλά προς τους δυο διαχειριστές του συστήματος δηλαδή των ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ.
Είναι γνωστό ότι το ύψος των οφειλών αυτών φθάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 700 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 575 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ και 125 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ.  
Οι δυο διαχειριστές των δικτύων με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τον ΛΑΓΗΕ και εκείνος αδυνατεί να πληρώσει τις επιχειρήσεις για την ενέργεια που έχουν ήδη εγχύσει στο σύστημα.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ φθάνει στους επτάμισυ μήνες και παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών να γίνουν κάποιες πληρωμές, μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί το 63% των οφειλών του Ιουλίου του 2016.

«Κενό γράμμα» η υπόσχεση Σταθάκη

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η υπόσχεση που είχε δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους εκπροσώπους του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) και του ΠΣΑΦ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών) στις 14 Φεβρουαρίου, ότι θα καταβάλλονταν άμεσα από τη ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ αποδείχθηκε κενό γράμμα.
Έτσι η χθεσινή συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των παραγωγών ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Η φράση ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΔΕΗ,  μπορεί να μην ακούστηκε έτσι ακριβώς, όμως τόσο τα γεγονότα όσο και η όλη κατάσταση οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταικά να έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε όλες τις διαθέσιμες νομικές κινήσεις όπως αγωγές μηνύσεις και εξώδικα προκειμένου να διασφαλιστούν τα οφειλόμενα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΛΑΓΗΕ έχει λάβει απόφαση για κατάθεση αγωγών σε βάρος της ΔΕΗ για τις οφειλές αυτές. Οι κινήσεις αυτές επί του παρόντος δεν έχουν γίνει και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν πριν την παρέλευση των 60 ημερών από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκρινε την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Στο διάστημα αυτό οποιοσδήποτε πιστωτής της ΔΕΗ μπορεί να προσφύγει μπλοκάροντας τη διαδικασία, αλλά είναι μάλλον απίθανο μια τέτοιου είδους προσφυγή να έρθει από το διαχειριστή του συστήματος.  
Έτσι οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά που έχουν αποφασίσει να συνταχθούν νομικά με τις κινήσεις του ΛΑΓΗΕ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να στραφούν ακόμη και κατά της διοίκησης του Λειτουργού εφόσον διαπιστώνουν ότι δεν προχωρεί στις αναγκαίες κινήσεις για τη διασφάλιση των χρημάτων τους.
Όπως λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί από ΑΠΕ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούν να χάνονται οι επιχειρήσεις τους.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης