Συνταξιοδοτικό σχήμα της Βρετανίας αφήνει τα ορυκτά καύσιμα και επενδύει 130 εκατ. λίρες στις ΑΠΕ

Συνταξιοδοτικό σχήμα της Βρετανίας αφήνει τα ορυκτά καύσιμα και επενδύει 130 εκατ. λίρες στις ΑΠΕ
Το ποσό των  130 εκατ. λιρών που μετακινείται σε νέες "φιλικές προς το κλίμα" επενδύσεις, διαχειρίζεται η UBS Asset Management, με στόχο οι εργαζόμενοι να "επωφεληθούν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»
Ένα σημαντικό συνταξιοδοτικό σχήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια μέλη, "μετατοπίζει" σχεδόν το 10% των επενδύσεών του σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα "κλιματικής αλλαγής", που σχεδιάστηκε για να μετακινούνται οι επενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πρόκειται για το βρετανικό National Employment Savings Trust (Nest), που τελεί υπό δημόσιο καθεστώς, και το οποίο ανακοίνωσε ότι μετακινεί 130 εκατομμύρια λίρες στο νέο  σχήμα, επειδή θέλει να προστατεύσει τα μέλη της από τους κινδύνους που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, με τη μείωση της έκθεσής τους σε εταιρείες με αποθεματικά άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Nest μάλιστα κατονόμασε τις πετρελαϊκές Shell και ExxonMobil ως δύο από τις εταιρείες στις οποίες έχει αποφασίσει να περιορίσει τις επενδύσεις, με την SSE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Βρετανίας, να ενδέχεται να επωφεληθεί από τη νέα στρατηγική.
Οπως σημειώνει ο Guardian, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας παγκόσμιας εκστρατείας για τη μείωση του άνθρακα, που έχει καταφέρει να πείσει εκατοντάδες ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, να απορρίπτουν δισεκατομμύρια λίρες μετοχών σε βιομηχανίες άνθρακα.
Το Nest φροντίζει για τις συντάξεις για περισσότερους από 4 εκατομμύρια εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου, επενδύοντας 1,5 δισ. λίρες για λογαριασμό τους, και έχει υπογράψει με περισσότερους από 290.000 εργοδότες.
Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας το Nest ένα μεγαλομέτοχο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ποσό των  130 εκατ. λιρών που μετακινείται σε νέες "φιλικές προς το κλίμα" επενδύσεις, διαχειρίζεται η UBS Asset Management, με στόχο να "επωφεληθούν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης