Τελευταία Νέα

Η «επανάσταση» της ηλιακής ενέργειας ξεκινά στην Αφρική

Η «επανάσταση» της ηλιακής ενέργειας ξεκινά στην Αφρική
Η IRENA εκτιμά ότι έως και 60 εκατομμύρια Αφρικανοί ήδη χρησιμοποιούν κάποιου είδους ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια εκτός δικτύου.
Μια «ηλιακή επανάσταση» ξεκινά στην Αφρική και είναι παρόμοια με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στην ήπειρο πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος της ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με άφθονο ήλιο και μια τεράστια ανάγκη για την ηλεκτρική ενέργεια σε μια ήπειρο όπου πολλοί εξακολουθούν να την στερούνται, σημαίνει ότι η ηλιακή έχει τεράστιες δυνατότητες στην Αφρική, δήλωσε ο Adnan Amin, ο γενικός διευθυντής του IRENA.
Η Αφρική διαθέτει 117% περισσότερη ηλιοφάνεια από τη Γερμανία, η οποία έχει την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας.
Περίπου 600 εκατομμύρια Αφρικανοί δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η βελτίωση της μεταφοράς και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας μαζί με τα νέα συστήματα πληρωμών ανοίγουν επίσης τον δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία εκατομμύρια νέων θέσεων εργασίας σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με τον Amin.
Η IRENA εκτιμά ότι έως και 60 εκατομμύρια Αφρικανοί ήδη χρησιμοποιούν κάποιου είδους ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια εκτός δικτύου.
Για την επέκταση της χρήσης ηλιακής ενέργειας, οι χώρες χρειάζονται ορθή διαχείριση και ρυθμιστικά πλαίσια που θα προσελκύσουν τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, δήλωσε ο Amin.
Ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν ήδη μειώσει ή αφαιρέσει τους δασμούς για την εισαγωγή ηλιακού εξοπλισμού, ενώ άλλες, όπως η Κένυα, έχουν δημιουργήσει ελκυστικά τιμολόγια τροφοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης