Τελευταία Νέα

Παγκόσμια Τράπεζα: Επτά αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται στις πολιτικές βιώσιμης ενέργειας

Παγκόσμια Τράπεζα: Επτά αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται στις πολιτικές βιώσιμης ενέργειας
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε την έκθεσή της για τις πολιτικές σε 111 χώρες σχετικά με την πρόσβαση στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Επτά αναπτυσσόμενες χώρας, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Τουρκία, η Νότια Αφρική και το Βιετνάμ, εμφανίζονται ως ηγέτες στη βιώσιμη ενέργεια, με ισχυρές πολιτικές για την υποστήριξη της πρόσβασης στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η έκθεση φέρει τίτλο Regulatory Indicators for Sustainable Energy (RISE) και θεωρείται ως ένας πίνακας αποτελεσμάτων των πολιτικών 111 χωρών για την πρόσβαση στην ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η έκθεση έχει στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις εκτιμώντας εάν έχουν ένα πολιτικό και κανονιστικό πλαίσιο, που να καθοδηγεί την πρόοδο σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια και εντοπίζει που μπορούν να γίνουν περισσότερα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Η έκθεση έχει 27 δείκτες και 80 υποδείκτες και εξετάζει πάνω από 3.000 νομοθετικά, κανονιστικά και πολιτικά έγγραφα.
Η έκθεση αναφέρει, ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται ως ηγέτες στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης σε κάθε περιοχή του κόσμου και ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική.
Όπως επισημαίνει, την ώρα που στην υποσαχάρια Αφρική 600 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το 40% των αφρικανικών χωρών νοτίως της Σαχάρας που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο ή έχουν κάνει ελάχιστα, απ’ αυτά που απαιτούνται για την επιτάχυνση της πρόσβασης στην ενέργεια, σε σύγκριση με ποσοστό λιγότερο του 10% των χωρών της Ασίας.
Η έκθεση σημειώνει επίσης, ότι για να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής εμπορίας της, χωρίς να υπονομεύεται η οικονομική βιωσιμότητα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που πρέπει να επενδύσουν για την παροχή υπηρεσιών.
Η έκθεση υπογραμμίζει, ότι σε πολλές χώρες -ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο- οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή απόδοση ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης