Τελευταία Νέα

Γ. Σταθάκης: Άμεση καταβολή 100 εκατ. από τον ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Γ. Σταθάκης: Άμεση καταβολή 100 εκατ. από τον ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ
Oι οφειλές του ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ έχουν φθάσει πλέον τα 800 εκατομμύρια ευρώ και η καθυστέρηση πληρωμής ξεπερνάει τους 7 μήνες.
(upd3) Για άμεση καταβολή 100 εκατ.ευρώ από τη ΔΕΗ προς το ΛΑΓΗΕ ώστε να αποπληρωθεί μέρος των οφειλών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δεσμεύθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά την συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Παραγωγών Ενεργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) που πραγματοποιήσαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θεωρεί εύλογο το αίτημα για μείωση της υπερημερίας στις 120 από 170 ημέρες που είναι σήμερα.
Επίσης συζητήθηκε πλάνο πληρωμών σύμφωνα με το οποίο έως το τέλος Φεβρουαρίου οι υπερημερίες θα περιοριστούν στις 141 ημέρες και εντός του επομένου διμήνου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 120 ημερών.
Πάντως ο κ. Σταθάκης δεν δεσμεύτηκε επί του συγκεκριμένου πλάνου και συμφωνήθηκε νέα συνάντηση για τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση.  
Η ανακοίνωση του ΣΠΕΦ προς τα μέλη του

"Σας ενημερώνουμε σε συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των ΣΠΕΦ - ΠΣΑΦ σήμερα Τριτη 14/2 ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη.
Μετά από δίωρη διεξοδική συζήτηση όπου τέθηκε όλο το φάσμα θεμάτων που έχει ανοίξει με αιχμή τις πληρωμές καταλήξαμε και δεσμεύτηκε  στα εξής:
1) Θεωρεί εύλογο και συμφωνεί με το αίτημα μας για μείωση της υπερημερίας σε 120 ημερες απο 170 σημερα. 
Στο πλαίσιο αυτό του παραδώσαμε πλάνο πληρωμής των μηνών Ιουλίου εως και Οκτωβρίου εντός του επόμενου διμήνου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Δεσμεύτηκε πως αύριο 100 εκατ. ευρω θα δοθούν απο τη ΔΕΗ στο ΛΑΓΗΕ ώστε να τελειώσει ο Ιούνιος και να εξοφληθεί ο μίσος Ιούλιος, αυτό σημαίνει μέση υπερημερία μήνα 159 μέρες.
2) Το επόμενο ορόσημο στο πλάνο που τέθηκε για μείωση των υπερημεριών είναι να εξοφληθεί ο υπόλοιπος Ιούλιος και ο μίσος Αύγουστος μέχρι τέλος Φλεβάρη, ήτοι μέση υπερημερία 141 ημέρες.
Επειδή δεν μπορούσε να δεσμευτεί από τώρα για αυτό, ορίστηκε συνάντηση μαζί του εκ νέου για τις 28/2.
Ο υπουργός κατανοεί πως το ληξιπρόθεσμο οφειλόμενο απο τη ΔΕΗ ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΛΑΓΗΕ δια μέσου του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνει στο διπλάσιο αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει η ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών.
Συγκεκριμένα τα 2,7 δισ. ανείσπρακτα που επικαλείται η ΔΕΗ χωρίς έστω να έχουν καθόλου ρυθμιστεί, εμπεριέχουν ΕΤΜΕΑΡ στο 12% τους, ήτοι 324 εκ μόνο.  Οπως σας έχουμε γνωρίσει με προηγούμενη επιστολή, σήμερα απά τη ΔΕΗ στο ΛΑΓΗΕ δια μέσου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ οφείλονται ληξιπρόθεσμοι πόροι 670 εκ. ευρω (σχεδόν καθ ολόκληριαν ΕΤΜΕΑΡ). 
Συνεπώς για το επιίπεδο ανείσπρακτων λογαριασμών που επικαλείται η ΔΕΗ δεν δικαιολογείται να παρακρατά παραπάνω απο 324 εκ. ευρω ΕΤΜΕΑΡ. 
Δηλαδή πρέπει άμεσα να αποδόσει 346 εκ. ευρώ με τα οποία και είναι απολύτως εύλογο να ικανοποιηθεί το αίτημα μας για υπερημερία για 120 ημέρες.
3) Στο θέμα της ΠΧΠΕΛ που η ΔΕΗ εχει σταματήσει να πληρώνει παράνομα, δεσμεύτηκε οτι την Πέμπτη θα κλείσει το θέμα, αφού η ΡΑΕ θα εκδόσει την σχετική αποφαση.
Οπότε η έκνομη στάση της ΔΕΗ θα βρεθεί στο κενό.
4)Αναφορικά με το θέμα της διακοψιμότητας που σήμερα ήταν να δικαστεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας και ανεβλήθη οπως σας ενημερώσαμε, η δέσμευση του υπουργού ειναι πως το μέτρο που λήγει τον Οκτώβριο του 2017 δεν πρόκειται να ανανεωθεί ή να παραταθεί. 
Για την κυβέρνηση το θέμα αυτο εχει κλεισει οριστικά".

H ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα 14/2/2017 με εκπροσώπους των συλλογικών φορέων στον τομέα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, με τους οποίους συζήτησε τα αιτήματα του κλάδου.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τις διοικήσεις, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ), καθώς και του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε, καταρχήν, ότι μεθαύριο, Πέμπτη, η ΡΑΕ θα ανακοινώσει την απόφαση της για την Πρόσθετη Χρέωση Προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που θα προβλέπει και αναδρομικότητα.
Με την απόφαση αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών στο Σύστημα Ηλεκτρισμού.
Εξάλλου, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξει άμεση καταβολή ενός μέρους των εκκρεμών πληρωμών στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών.
Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι υπερημερίες των πληρωμών και να φθάσουν σταδιακά τις 120 ημέρες.
Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου, που είναι ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering) οδεύει προς ικανοποίηση.
Η σχετική υπουργική απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/2) έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ).
Κεντρικό αίτημα των συγκεντρωμένων είναι η επιτάχυνση της αποπληρωμής της ενέργειας που παράγουν, καθώς οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ έχουν φθάσει πλέον τα 800 εκατομμύρια ευρώ και η καθυστέρηση πληρωμής ξεπερνάει τους 7 μήνες.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο κατήγγειλαν τη στάση της ΔΕΗ να μην καταβάλει στον ΛΑΓΗΕ τη χρέωση των προμηθευτών, γεγονός που όπως υποστηρίζουν, έχει προκαλέσει ασφυξία στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληξε η δημόσια διαβούλευση για την αναδιάρθρωση της χρέωσης των προμηθευτών και η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΕ μεθαύριο Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017.
Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ με επιστολή της προς τον ΛΑΓΗΕ και την ΡΑΕ έχει δηλώσει, ότι δεν πληρώνει τη χρέωση, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Από την πλευρά τους τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας έχουν λάβει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο, να καταβάλουν μόνο το 50% της χρέωσης έως το τέλος Μαρτίου, οπότε και λήγει το προσωρινό μέτρο, που έχει λάβει η ΡΑΕ, επιβάλλοντας πλαφόν 40 ευρώ/MW στη χρέωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης