Στα χέρια της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ το εξώδικο των παραγωγών από φωτοβολταϊκά που ζητούν να πληρωθούν

Στα χέρια της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ το εξώδικο των παραγωγών από φωτοβολταϊκά που ζητούν να πληρωθούν
Ο Σύνδεσμός τους θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ενέργειας την επόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου
Αγριεύει η κόντρα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με τον ΛΑΓΗΕ λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη φθάνουν τα 840 εκατ. ευρώ.
Χθες ο Σύνδεσμος Παραγωγών έστειλε εξώδικό στη διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, καθώς αυτή δεν μεριμνά για την αποπληρωμή των οφειλών προς τους παραγωγούς.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο χρόνος των οφειλών ξεπέρασε τις 120 ημέρες και έφθασε τις 170 ημέρες.
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στη μία το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ενέργειας.  
Στέλεχος του ΣΠΕΦ είπε στο  World Energy News ότι την κύρια ευθύνη για την καθυστέρηση αποπληρωμής των ιδιωτών παραγωγών την έχει η διοίκηση της ΔΕΗ.
Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ παρακρατεί για ίδιον όφελος τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ τα  χρήματα αυτά προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των ΑΠΕ.

«Πολιτική» με ξένα χρήματα

Την ίδια στιγμή ο ΣΠΕΦ αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να έχει αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής προς τις ΑΠΕ από τις 120 στις 170 ημέρες, από τη στιγμή που η ΔΕΗ – όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η διοίκησή της –  κατάφερε να βελτιώσει την ρευστότητά της μέσω των ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών των πελατών της.
Επίσης, θέτει το ερώτημα πως η διοίκηση της ΔΕΗ βρήκε το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας της Πτολεμαϊδας, έργο συνολικού ύψους 1,4 δις  ευρώ.
Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι ουσιαστικά με τα δικά τους χρήματα η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει «πολιτική», η οποία μάλιστα διαμορφώνεται σε βάρος των ιδιωτών επενδυτών.
«O σκιώδης αποπροσανατολισμός που συστηματικά συντελείται από την πολιτεία, ώστε οι παραγωγοί ΑΠΕ να μην λαμβάνουν τα χρήματα τους δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και τονίζουν πως «οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας δυστυχώς αφήνονται να χρησιμοποιούν τους πόρους που μας αφορούν, έτσι ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται κατά προτεραιότητα στις δικές τους υποχρεώσεις, αδιαφορώντας παντελώς για τις δικές μας. Οι ΑΠΕ έχουν κυριολεκτικά καταντήσει ο τελευταίος τροχός της αμάξης».

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης