Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μέσα στο Φεβρουάριο η πρόταση της ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς εγκατάστασης νέων μονάδων ΑΠΕ

Μέσα στο Φεβρουάριο η πρόταση της ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς εγκατάστασης νέων μονάδων ΑΠΕ
Στην ανταγωνιστική διαδικασία θα ενταχθούν τα αιολικά και τα φωτοβολταικά, ενώ θα ζητηθεί εξαίρεση για τις υπόλοιπες τεχνολογίες
Έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότηση για το σχέδιο εφαρμογής των ανταγωνιστικών διαδικασιών εγκατάστασης νέων μονάδων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών.
Η γνωμοδότηση θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να διαμορφώσει το τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι βασικές αρχές της γνωμοδότησης που καταρτίζει η ΡΑΕ αναμένεται να συζητηθούν με όλους τους φορείς που εκπροσωπών τια ΑΠΕ  σε ειδική ημερίδα διαλόγου που προγραμματίζει η Αρχή και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.
Η υπό κατάρτιση γνωμοδότηση αποτελεί το δεύτερο βήμα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ με βάση το νέο ανταγωνιστικό σύστημα, που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016.
Έχει προηγηθεί το Νοέμβριο ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός (δημοπρασία) για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταικών.
Τα μείζονα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν στο πλαίσιο της γνωμοδότηση  είναι ποιές τεχνολογίες ΑΠΕ θα μπουν στην ανταγωνιστική διαδικασία, αν θα χρειαστεί για ορισμένες εξ αυτών να ζητηθεί εξαίρεση, αν η ανταγωνιστική διαδικασία θα είναι ξεχωριστή για κάθε τεχνολογία ή αν οι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονται για όλες μαζί κλπ.

Απίθανο να γίνει διαγωνισμός ΑΠΕ εντός του έτους

Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς φαίνεται ότι στην ανταγωνιστική διαδικασία θα ενταχθούν τα αιολικά και τα φωτοβολταικά ενώ θα ζητηθεί εξαίρεση για τις υπόλοιπες τεχνολογίες.
Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για κάθε μια τεχνολογία.
Στόχος είναι να οι διαγωνισμοί να γίνουν εντός του 2017 και του 2018 για την εγκατάσταση έργων της τάξεως των 2.500 MW, καθώς αυτή είναι η ισχύς που εκτιμάται ότι απαιτείται για την κάλυψη των στόχων της Ελλάδος έναντι της ΕΕ.
Πάντως οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι εγκρίσεις καθιστούν μάλλον απίθανο να γίνει διαγωνισμός πριν το τέλος του 2017.
Εν τω μεταξύ ο ΛΑΓΗΕ  δημοσιοποίησε τον πίνακα των αδειών παραγωγής έργα ΑΠΕ που ανακαλούνται καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί   
Ο πίνακας περιλαμβάνει 513 άδειες για έργα όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, (φωτοβολταικά, αιολικά, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, βιομάζα, ΣΗΘΥΑ) συνολικής ισχύος 2.893,75 MW.
Στη λίστα περιλαμβάνονται άδειες που χρονολογούνται από το 2001.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης