BMI: Η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρηνικής ενέργειας από τις ΗΠΑ το 2026

BMI: Η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρηνικής ενέργειας από τις ΗΠΑ το 2026
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Κίνα 20 πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Η ταχεία πυρηνική επέκταση της Κίνας θα έχει ως αποτέλεσμα να προσπεράσει τις ΗΠΑ σε ισχύ πυρηνικής ενέργειας έως το 2026, σύμφωνα με την BMI Research.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα τριπλασιάσει σχεδόν την πυρηνική της ισχύ σε σχεδόν 100 GW έως το 2026, καθιστώντας τη την μεγαλύτερη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο ενεργειακό σύστημα της Κίνας προστέθηκαν το 2016 περίπου 8 GW από πυρηνική ενέργεια, ενισχύοντας την εγκατεστημένη ισχύ της σε περίπου 34 εκατομμύρια Kw, σύμφωνα με την ΒΜΙ.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία το 2015 αντιπροσώπευε περίπου το 1,7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της πρωτογενούς ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Κίνα 20 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Πυρηνικό Σύνδεσμο έχει προταθεί η κατασκευή ή βρίσκονται υπό σχεδιασμό άλλοι 176 πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Η επικεφαλής έρευνας για την ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της ΒΜΙ, έρευνας Georgina Hayden δήλωσε, ότι «αναμένουμε τη συνέχιση αυτής της ανάπτυξης και την Κίνα να αναδύεται ως μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ κατά την επόμενη δεκαετία».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «με την επέκταση του πυρηνικού της τομέα στην εγχώρια αγορά, η χώρα θα αναπτύξει την τεχνογνωσία για την εξαγωγή πυρηνικών δυνατοτήτων και πυρηνικής τεχνολογίας στο εξωτερικό».
Ήδη όπως αναφέρει το Bloomberg, η China General Nuclear Power Corp. Μαζί με τον κρατικό πυρηνικό γίγαντα China National Nuclear Corp, επιδιώκουν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του στόχου της χώρας να εξάγει εκτός από την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα και τεχνολογία, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΒΜΙ, το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Κίνας θα μειωθεί σταδιακά κάτω από το 54% έως το 2026 από το σημερινό 70%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης